SUĐENJE ZA OPOZIV

Novi uznemirujući snimci napada na Kapitol Hil

Huligani su cijeli događaj koordinirali putem interneta

Barnet je ostavio poruku Pelosi na kojoj je pisalo "nećemo odstupiti". CNN

Piše: H. J. I.

11.2.2021

Dio snimaka sa sigurnosnih kamera prikazao je kako je tadašnji potpredsjednik Majk Pens (Mike Pence) evakuiran iz zgrade Kapitol Hila 6. januara, dok su se huligani probijali u gradu tražeći ga.

-Tokom napada na Kapitol, huligani su navodno koordinirali cijeli događaj putem interneta a razgovarali su i o tome kako mogu uhvatiti predsjednika. Novinari u Kapitolu izvijestili su o tome kako su čuli huligane kako traže Pensa da bi ga ubili- izjavila je Stejsi Plasket (Stacey Plaskett).

Na sigurnosnim snimkama vidi se kako se Pence i njegova porodica brzo spuštaju niz stepenice. Potpredsjednik se nakratko okreće u videu. U istom vremenskom okviru, huligani su već ušli u sve dijelove zgrade. Kada su došli do vrha stepeništa, bili su udaljeni samo 100 metara od mjesta gdje se bivši potpredsjednik skrivao sa svojom porodicom, a bili su samo nekoliko koraka od vrata ove sale u kojoj se trenutno nalazimo- rekla je Plasket.

U jednom od prikazanih video snimaka može se čuti rulja koja skandira „objesite Majka Pensa“ dok su stajali na otvorenim vratima zgrade Kapitola.

U drugom dijelu svog izlaganja, Plasket je otkrila da je muškarac koji je uslikan u kabinetu Nensi (Nancy) Pelosi nosio pištolj za omamljvanje od 950. 000 volti.

Barnet (Barnett), koji je ostavio poruku Pelosi, kasnije je otvorio naloge na društvenim mrežama kako bi se pohvalio skrnavljenjem njenog kabineta. Plasket je pokazala i fotografiju poruke koju je Barnet ostavio Pelosi. Na njoj je pisalo "Nećemo odstupiti."

Barnet, državljanin Alabame, optužen je za učestvovanje u napadu na Kapitol Hil. Uz to, u optužnici ga povezuju sa bombom koju su pronašli na južnoj strani zgrade, 11 Molotovljevih koktela i vojnim oružjem koje su pronašli u njegovom automobilu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.