TELEFONSKI RAZGOVOR

Bajden zabrinut zbog postupaka Kine, Si Đinping kaže da bi sukob bio katastrofa

Kineski čelnik također je rekao kako se nada da će SAD oprezno postupati vezano uz Tajvan, Hong Kong i Sinđiang

Bajden i Si Đinping tokom susreta 2013. godine. AFP

A. J.

11.2.2021

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) izrazio je jučer zabrinutost u telefonskom razgovoru s kineskim čelnikom zbog kršenja ljudskih prava u Sinđiangu i Hong Kongu, a Si Đinping ga je upozorio da bi sukobljavanje Kine i SAD bilo katastrofa za obje zemlje.


Najgori nivo

Ovaj telefonski razgovor bio je prvi direktni kontakt dvojice čelnika otkad je Bajden pobijedio na izborima i preuzeo dužnost, saopćila je Bijela kuća. Zadnji put je Si Đinping razgovarao s američkim predsjednikom u martu, kada je na dužnosti još bio Donald Tramp (Trump).


Otad su odnosi između SAD i Kine pali na najgori nivo zadnjih desetljeća.


Bajden je rekao Siju da je prioritet SAD očuvanje slobodne i otvorene indo-pacifičke regije i istaknuo da je zabrinut zbog kineske represije u Hong Kongu, kršenja ljudskih prava u Sinđiangu i sve asertivnije politike prema Tajvanu, sapćila je Bijela kuća.


Si je upozorio američkog predsjednika da bi sukobljavanje Kine i SAD bilo katastrofa za obje zemlje i rekao mu da dvije strane trebaju ponovno uspostaviti sredstva za izbjegavanje nesporazuma i krivih procjena.


Razgovarali i o koronavirusu


Kineski čelnik također je rekao kako se nada da će SAD oprezno postupati vezano uz Tajvan, Hong Kong i Sinđiang jer je tu riječ o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kine, izvijestila je kineska televizija u četvrtak.


Bajden i Si također su razmijenili mišljenja o suzbijanju pandemije covida-19, kao i o zajedničkim izazovima klimatskih promjena i sprečavanju širenja oružja, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.