SAOPĆENO IZ BIJELE KUĆE

Bajden uskoro razgovara s Netanjahuom

Nakon što je bio u izrazito bliskim odnosima s Trampom četiri godine, Netanjahu će najvjerovatnije biti zatečen svakim Bajdenovim odmakom od Trampove tvrde politike prema Iranu i Palestincima

Fena

11.2.2021

Bajden će uskoro razgovarati s Netanjahuom. Agencije

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) planira razgovarati s izraelskim čelnikom Benjaminom Netanjahuom (Netanyahu) uskoro, saopćila je Bijela kuća, ne otkrivajući tačan datum razgovora.

Bajdenovo dosadašnje neuvrštavanje Netanjahua u telefonske razgovore sa stranim čelnicima izazvalo je sumnje u Izraelu i među bliskoistočnim ekspertima. Bivši predsjednici SAD Barak Obama (Barack Obama) i Donald Tramp (Trump) razgovarali su s njim samo nekoliko dana nakon preuzimanja funkcije.


- Predsjednik se nada razgovoru s premijerom Netanjahuom. On je očigledno neko s kim je imao dugotrajne veze - izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Džen Psaki (Jen Psaki) na brifingu za novinare.

Nakon što je bio u izrazito bliskim odnosima s Trampom četiri godine, Netanjahu će najvjerovatnije biti zatečen svakim Bajdenovim odmakom od Trampove tvrde politike prema Iranu i Palestincima.

Biden je obećao vratiti SAD iranskom nuklearnom sporazumu iz 2015., iz kojeg se Tramp povukao, i najavio je vjerovatno protivljenje Bijele kuće širenju izraelskih naselja na okupiranoj zemlji na kojoj Palestinci žele svoju državu.

Tramp je oduševio Netanjahua napuštajući iranski nuklearni sporazum i ponovnim uvođenjem sankcija Teheranu koje su mu bile ukinute u zamjenu za limitiranje nuklearnih aktivnosti.

- Očigledno postoje bitni odnosi između SAD i Izraela na sigurnosnom frontu i kao našeg ključnog partnera u regiji. On će razgovrati s njim uskoro, nemam konkretan datum niti vrijeme tog razgovora - izjavila je Psaki, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.