SUĐENJE ZA OPOZIV

Trampovi advokati su završili predstavljanje svog slučaja pred Senatom

Slijede pitanja senatora i jednom i drugom timu

Slijede pitanja Senatora i jednom i drugom timu. CNN

Piše: H. J. I.

12.2.2021

Advokatski tim bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa završio je predstavljanje svog slučaja u drugom suđenju za njegov opoziv. Advokati David Šoen (Schoen), Brus Kastor (Bruce Castor), Majkl van der Vin (Michael van der Veen) i Vilijam Brenan (William Brennan) govorili su danas u toku rasprave.

Kao što su i najavili, njihovo izlaganje je trajalo malo manje od 3 sata.

Među dokaze su uvrstili snimke demokratskih zastupnika koji još od 2017. godine pozivanju na Trampov opoziv a ovo suđenje su također nazvali i „protuustavnim činom političke osvete“.

Pozvali su se i na Prvi amandman Povelje o pravima SAD. Prvi amandman navodi da Kongres neće uspostaviti državnu religiju ili sputavati ljude u slobodi vjeroispovijesti, te garantira slobodu govora i štampe. Također, prvi amandman garantira slobodu na okupljanje i peticioniranje građana.

Pozivanje na Prvi amandman je često u američkom pravosuđu a koristi se kako bi se zaštitili zahtjevi ljudi, ali on ne garantira uvijek prava koja pojedinci misle da imaju.

Sada slijede pitanja Senatora i jednom i drugom timu. Ovo može potrajati do 4 sata.

Kako javlja CNN, nakon pitanja suđenje će se nastaviti sutra u 10 sati ujutro prema istočnoameričkom vremenu, a glasanje za opoziv bi trebalo biti oko 15 sati. Kako bi bivši predsjednik SAD bio osuđen potrebne su dvije trećine glasova u Senatu, odnosno 17 glasova republikanaca.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.