SUĐENJE ZA OPOZIV

Trampov advokat dao lažni odgovor na pitanje da li je bivši predsjednik znao da je Pens u opasnosti

Tubervil: Gospodine predsjedniče, upravo su izveli potpredsjednika, moram ići

Van der Vin: Tramp „niti u jednom trenutku“ nije bio svjestan da je potpredsjednik Majk Pens u opasnosti. CNN

Piše: H. J. I.

12.2.2021

Advokat bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa, Majkl van der Vin (Michael van der Veen) rekao je da Tramp „niti u jednom trenutku“ nije bio svjestan da je potpredsjednik Majk Pens (Mike Pence) u opasnosti.

Ali, republikanski senator iz Alabame Tomi Tubervil (Tommy Tuberville), ove sedmice rekao je novinarima da je razgovarao sa Trampom 6. januara i da mi je rekao da je američka tajna služba upravo odvela Pensa što dalje od huligana.

Tubervil je rekao novinarima:

-Rekao sam, gospodine predsjedniče, upravo su izveli potpredsjednika, moram ići-.

Kako je CNN ranije pisao, Tramp je malo iza 14 sati na privatni telefon pozvao senatora Majka Lija (Mike Lee) 6. januara. U to vrijeme, svi senatori su bili evakuirani s poda Senata i bili su smješteni privremeno u drugu prostoriju, dok se pro-Trampova rulja počela probijati u Kapitol.



Užasavajuće scene napada na Kapitol Hil. CNN

Kada se Li javio i shvatio da ga tadašnji predsjednik zove, postalo je jasno da je Tramp pogriješio broj i da je ustvari želio nazvati Tubervila. Li, držeći predsjednika na čekanju, otišao je po svog kolegu. Dao je Tubervilu svoj telefon govoreći mu da je na vezi predsjednik koji ga je pokušavao dobiti.

Razgovor između Tubervila i Trampa je trajao manje od deset minuta, a predsjednik ga je pokušavao uvjeriti da uloži dodatne prigovore na glasanje na izbornom kolegiju, uzaludno nastojeći blokirati kongresnu potvrdu pobjede tada izabranog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden), tvrdi izvor koji je upoznat sa ovim telefonskim razgovorom. Poziv je prekinut jer je od senatora zatraženo da se presele na sigurno mjesto. U toku razgovora, Tubervil je rekao Trampu da je Pens evakuiran.

Ovaj poziv je obavljen prije nego što je Tramp napisao objavu o Pensu na Twitteru.

U 14:24 Tramp je napisao na Twitteru: „Majk Pens nije imao hrabrosti učiniti ono što je trebalo kako bi zaštitio našu zemlju i naš Ustav, dajući državama priliku da potvrde prave činjenice, a ne lažne ili netačne koje su ranije trebali potvrditi. SAD zahtijevaju istinu!“

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.