LUKSUZNO ZDANJE

Kakav je horor zatekao radnike u Putinovoj palači od 1,3 milijarde dolara

Na zdanju je radilo oko 1.500 ljudi, Rusi, Uzbekistanci, tu su bili i vojnici. I stalni pritisak da se posao što prije završi, kaže jedan od građevinara

L. S.

13.2.2021

Luksuzni kompleks gradi se od 2005. godine. Agencije

Misteriozna "Putinova palača" na obali Crnog mora, za koju Aleksej Navaljni tvrdi da pripada ruskom predsjedniku, a sam Vladimir Putin to demantira, privukla je veliku pažnju. Tim Alekseja Navaljnog u snimku, koji su gledale desetine miliona ljudi, tvrdi da u palači sve pršti od luksuza koji je Putin navodno dobio od svojih prijatelja. Međutim, građevinci imaju drugu priču.


Milioni pregleda

Priču o palači vrijednoj 1,3 milijarde dolara otkrio je BBC.

- Problemi su počeli izbijati navidjelo kada je dio gipsane ploče zamalo pao na čistačicu na donjem spratu kod bazena - ispričao je za rusku redakciju britanske medijske kuće Igor (ime je lažno), jedan od ljudi koji su radili na palači.

Prema saznanjima BBC-a, palača se gradi od 2005. godine.

Kompleks je podstakao jedne od najvećih protesta u modernoj ruskoj historiji nakon što se disident Aleksej Navaljni iz Njemačke vratio kući. Odmah je pritvoren, ali se zatim na YouTube-u pojavio film o raskošnoj palači i vidjelo ga je više od 110 miliona ljudi.

Prema lokalnim istraživanjima centra "Levada", film je pogledalo 26 posto Ruskinja i Rusa, a 17 posto onih koji su ga pogledali ili znaju za njega, promijenili su mišljenje o Putinu. Međutim, on i dalje ima podršku nešto više od 60 posto svih u Rusiji, ali to je historijski nizak nivo podrške u proteklih 15 godina.


U palači se stalno nešto moralo dorađivati. Agencije

Koliko je situacija s pričom o vili ozbiljna potvrđuje odluka Putina da javno reagira i kaže kako ni on niti iko od njegove porodice nije vlasnik tog raskošnog zdanja.

Neimenovani radnik BBC-u je rekao da je na gradilište došao u jesen 2011. godine i da je mislio da se grade egipatske piramide.

- Radilo je oko 1.500 ljudi, Rusi, Uzbekistanci, tu su bili i vojnici. I stalni pritisak da se posao što prije završi - rekao je.

Drugi je radnik rekao da je cijeli kompleks bio kamufliran kako se ne bi mogao vidjeti s morske obale.


Uvukla se vlaga

Ali, sve vrijeme gradnju su pratili problemi i stalno se nešto moralo rekonstruirati. Problem je, kaže jedan od radnika, što su na postojeće zidove stavljali gipsane ploče.

Palača je blizu mora i vlaga se uvukla u sitne prolaze koji su ostali između ploča i zida, a nije bilo dovoljno ventilacije. Pojavila se vlaga koja se toliko proširila da je inficirala cijelu zgradu. Zbog toga je 2018. godine počela najveća, opsežna obnova tokom koje je sve srušeno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.