KORONAVIRUS

Uhapšen vođa grupe u Kini: Fiziološku otopinu i mineralnu vodu prodavali kao vakcinu

Serija tih lažnih vakcina je prošvercana i u inostranstvo, ali nije poznato gdje je završila

Serija tih lažnih vakcina je prošvercana i u inostranstvo, ali nije poznato gdje je završila. Ilustracija

A. K.

16.2.2021

Kineske vlasti su uhapsile vođu skupine koja je fiziološku otopinu i mineralnu vodu prodavala kao vakcinu protiv COVID-19, piše BBC.

Muškarac, koji je identificiran kao Kong, prvo je detaljno istražio kako izgledaju prave ambalaže vakcina da bi zatim napravio više od 58.000 lažnih.

Detalji o prevarama

Serija tih lažnih vakcina je prošvercana i u inostranstvo, ali nije poznato gdje je završila.

U Kini je zbog sličnih kaznenih djela do sada uhapšeno 70 osoba. Iako se većina lažnih vakcina pojavila na tržištu krajem prošle godine, detalji o prevarama objavljuju se tek ovog mjeseca.

Iznimno visoke cijene

Prema sudskoj presudi, Kong i njegovi saradnici su prodajom lažnih vakcina zaradili 18 miliona juana (oko 2.78 miliona američkih dolara). Za pravljenje lažne vakcine koristili su fiziološku otopinu, odnosno mješavinu vode i soli, ili mineralnu vodu.

Čak 600 tih vakcina je u novembru prošle godine poslano u Hong Kong, a zatim u inostranstvo, dok su se neka znala prodavati u bolnicama po iznimno visokim cijenama. Kriminalci su također provodili vlastite ilegalne programe vakcinisanja u kojima su "seoski liječnici" vakcinisali lokalno stanovništvo lažnim vakcinama.

Upućen je poziv regionalnim vlastima da sarađuju sa policijom kako bi se ovakve aktivnosti suzbile.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.