PREMINUO U NEDJELJU

Bivši argentinski predsjednik Menem sahranjen na muslimanskom groblju

Menem je rođen u sirijskoj imigrantskoj porodici i odgajan je kao musliman, ali je pred početak političke karijere prešao na katoličanstvo

Sahrana održana na groblju San Justo u La Matanzi. Anadolija

A. J. / Anadolija

16.2.2021

Bivši predsjednik Argentine Karlos Saul Menem (Carlos) sahranjen je jučer na muslimanskom groblju u Buenos Airesu, javlja Anadolija.

Bivši argentinski predsjednik Menem preminuo je u nedjelju, a aktuelni šef te države Alberto Fernandez proglasio je trodnevnu nacionalnu žalost.

- Iako je prešao na katoličanstvo, on će počivati u miru na islamskom groblju, pored mog brata - saopćila je ranije Menemova kćerka Sulemita.

Njegov sin Karolos Menem Mlađi poginuo je u helikopterskoj nesreći 1995. godine.​​​​​​

Menem je rođen 2. jula 1930. godine u sirijskoj imigrantskoj porodici i odgajan je kao musliman, ali je prešao na katoličanstvo i ušao u političke vode.

Sahrana preminulog predsjednika održana je jučer na muslimanskom groblju San Justo u La Matanzi, a prisustvovali su joj članovi porodice i prijatelji.

Lokalni mediji javljaju da su tokom sahrane proučeni i odlomci iz Kur’ana, a da je po završetku vjerskog dijela obreda zasvirala i pjesma Franka Sinatre "My Way".

Menem je bio 44. predsjednik Argentine i na čelu te zemlje bio je od 1989. do 1999. godine. Do smrti je obavljao funkciju senatora iz La Rioja.​

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.