VODEĆI AMERIČKI STRUČNJAK

Fauči dobio prestižnu izraelsku nagradu za nauku

Zaslužan za promociju vakcina protiv Covida-19, kao i za vodeću ulogu u istraživanju HIV-a i liječenju AIDS-a

Fauči: Savjetnik za zdravstvena pitanja. Agencije

A. Č. / BBC

16.2.2021

Jedan od vodećih američkih stručnjaka za zarazne bolesti Entoni Fauči (Anthony Fauci) dobitnik je prestižne nagrade za posvećenost nauci vrijedne milion američkih dolara koju dodjeljuje Udruženje "Dan David" sa sjedištem u Izraelu, javlja BBC.

Fauči, koji je često bio u raskoraku s bivšim predsjednikom Donaldom Trampom (Trump) oko upravljanja pandemijom, dobio je Nagradu za "obranu nauke". Direktor je Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti od 1984.

Nagradu "Dan David" ustanovio je 2000. preminuli međunarodni poslovni čovjek Dan David. Svake godine nagrade od milion dolara se dodjeljuju u tri kategorije za doprinose vezane uz pitanja iz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

U saopćenju odbora za dodjelu nagrada stoji da je prepoznata "hrabrost kojom je dr. Fauči branio nauku od neupućene oporbe tokom izazovne covid-krize i u vrlo napetom političkom okruženju".

U obrazloženju također piše da je Fauči zaslužan za promociju vakcina protiv Covida-19, kao i za vodeću ulogu u istraživanju HIV-a i liječenju AIDS-a.

Fauči je bio savjetnik za zdravstvena pitanja u mandatima sedam američkih predsjednika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.