PRVI ČOVJEK AMERIKE

Bajden o Trampu: Umoran sam od priča o njemu

Trampova administracija nije uradila adekvatne pripreme za vakcinaciju i mi smo po dolasku na vlast zatekli svega nekoliko vakcina na stanju, kaže Bajden

Džo Bajden i Donald Tramp. Agencije

A. Ka.

17.2.2021

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) izjavio je kako je umoran od priča o njegovom prethodniku Donaldu Trampu (Trump) i da je vrijeme da se više priča o napretku američkog naroda, javlja Anadolija.

Bajden je u intervjuu za televiziju CNN govorio o aktuelnoj situaciji u SAD-u, s akcentom na borbu protiv pandemije Covida-19 te je pozvao Amerikance da vjeruju novoj administraciji u Bijeloj kući.


Adekvatne pripreme

- Trampova administracija nije uradila adekvatne pripreme za vakcinaciju i mi smo po dolasku na vlast zatekli svega nekoliko vakcina na stanju. Postignutim dogovorom smo osigurali da do jula ove godina imamo 600 miliona doza anticovid-vakcina. To znači da ćemo imati vakcinu za svakog građanina - kazao je Bajden.

Pozivajući građane da se vakcinišu, Bajden je izrazio uvjerenje da će do kraja ove godine epidemiološka slika u SAD-u biti znatno bolja. Bajdenova administracija najavila je da će za pomoć ekonomiji osigurati fond od 1,9 triliona dolara, a on je kazao da će finansijska pomoć biti usmjerena i na pojedince i na mala i srednja preduzeća.

Na upit da komentira započeti proces opoziva bivšeg američkog predsjednika Trumpa, Biden je kazao da bi svi trebali prestati pričati o njemu.

- Tokom protekle četiri godine, u svim vijestima bio je Tramp. U naredne četiri godine bit će vijesti o američkom narodu. Umorio sam se od priča o Trampu - kazao je Bajden.


Migrantska politika

Kritikujući i migrantsku politiku Trampove administracije, Biden je kazao kako će biti pokrenut proces postepenog rješavanja pitanja državljanstva za 11 miliona ilegalnih migranata u SAD-u.

On je, također, najavio da će gornji limit za prijem izbjeglica biti vraćen na 125.000, a Trumpova administracija ga je ranije smanjila na 5.000.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.