VIJEĆE OD SEDAM SUDIJA

Evropski sud za ljudska prava: Rusija da odmah pusti Navaljnog

Aleksej Navaljni, glasni kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, uhapšen je 17. januara nakon povratka u Rusiju iz Njemačke

Aleksej Navaljni. Agencije

A. Ka.

17.2.2021

Evropski sud za ljudska prava zatražio je "momentalno" puštanje ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog iz zatvora.

- Vijeće od sedam sudija Suda odlučilo je u interesu strana i pravilnog vođenja postupka da u skladu sa pravilom 39. Poslovnika Suda ukaže vladi Rusije da pusti podnositelja zahtjeva (Navaljnog) - naveo je sud u presudi objavljenoj na internet stranici Alekseja Navaljnog.

- Ova mjera primijenit će se odmah - dodaje se.

Navaljni, glasni kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, uhapšen je 17. januara nakon povratka u Rusiju iz Njemačke, gdje je liječen od trovanja nervnim agensom. Kremlj poriče da je imao bilo kakvu ulogu u trovanju.

Navaljni je prvo saslušanje o njegovom hapšenju nazvao "ismijavanjem pravde", dok je njegovo zadržavanje izazvalo negodovanje širom zemlje i većeg dijela Zapada, a desetine hiljada Rusa učestvovalo je na uličnim skupovima 23. i 31. januara.

Policija se sukobila sa demonstrantima, hapseći Navaljnijeve političke saveznike i pristalice. Ruski sud je 2. februara presudio da je Navaljni kriv za kršenje uslova uslovne kazne u vezi sa slučajem pronevjere, proces za koji on i Evropski sud za ljudska prava kažu da je nezakonit i proizvoljan. Sudija je presudio da je prekršio uslovnu kaznu dok se oporavljao od skoro fatalnog trovanja u Njemačkoj.

Sud je kaznu preinačio na tri i po godine zatvora. S obzirom na zasluge za vrijeme već provedeno u pritvoru, sud je rekao da Navaljni mora odslužiti još dvije godine i osam mjeseci u zatvoru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.