VAŽNA PORUKA

Naučnici: "Odgodite davanje druge doze Pfizerova cjepiva, imamo nove rezultate istraživanja"

I u slučaju drugog cjepiva temeljenog na glasničkoj RNK - onom tvrtke Moderna Inc utvrđeno je da je već nakon prve doze učinkovitost 92,1 posto, pišu Skowronski i De Serres

Naučnici su pozvali vlade da odgode primjenu druge doze cjepiva Pfizer-BioNTecha. AFP

E. T. / Jutarnji.hr

18.2.2021

Naučnici su pozvali vlade da odgode primjenu druge doze cjepiva Pfizer-BioNTecha protiv koronavirusa jer se već nakon prve doze pokazuje njegova visoka učinkovitost od 92,6 posto.

Kanadska epidemiologinja Danuta Skowronski i Gaston De Serres, profesor kanadskog medicinskog fakulteta sveučilišta Laval, u radu objavljenom u časopisu New England Journal of Medicine kažu da se njihovi zaključci temelje na dokumentaciji koju je Pfizer podnio Američkoj agenciji za hranu i lijekove.

I u slučaju drugog cjepiva temeljenog na glasničkoj RNK - onom tvrtke Moderna Inc utvrđeno je da je već nakon prve doze učinkovitost 92,1 posto, pišu Skowronski i De Serres.

Upozoravaju pri tom da još nije poznato koliko dugo traje zaštita koju pruža jedna doza cjepiva temeljenog na glasničkoj RNK, no ističu da davanje druge doze mjesec dana nakon prve pruža "kratkoročno malo dodatne koristi".

- S obzirom na trenutnu nestašicu cjepiva, odgađanje druge doze pitanje je nacionalne sigurnosti koje bi, ako bude ignorirano, sigurno rezultiralo tisućama hospitalizacija i smrti zbog covida-19 tijekom zime u SAD-u - pišu autori.

Pfizer za svoje cjepivo preporučuje davanje dvije doze u razmaku od 21 dana i još nije testirao druge rasporede cijepljenja te je poručio da je odluka o davanju samo jedne doze stvar zdravstvenih vlasti.

- Mi u Pfizeru vjerujemo da zdravstvene vlasti moraju ispitati druge rasporede cijepljenja kako bi osigurale da cjepiva pruže najvišu moguću zaštitu - dodali su iz kompanije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.