NATO

Stoltenberg: NATO će napustiti Afganistan samo kada to dozvole sigurnosni uslovi

Ministri odbrane razgovarat će i danas o Avganistanu u okviru šire diskusije, ali se ne očekuje neka konačna odluka u vezi sa operacijama Alijanse u toj zemlji

Jens Stoltenberg. Agencije

Srna

18.2.2021

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da će vojni savez napustiti Afganistan samo kada to dozvole bezbjednosni uslovi, dok se bliži krajnji rok za povlačenje, trupa kako je utvrđeno mirovnim sporazumom sa talibanima.

- Otići ćemo samo kada za to bude pravo vrijeme i fokus je sada na tome kako možemo podržati mirovne pregovore - rekao je Stoltenberg osvrćući se na spor tempo pregovora između talibana i vlade u Kabulu, započetih prošle godine u Kataru.

On je rekao da je pristustvo Alijanse u Avganistanu zasnovano na uslovima te da talibani moraju da ispune svoje obaveze.

- Glavno pitanje je da talibani moraju smanjiti nasilje, pregovarati u dobroj namjeri i moraju prestati podržavati međunarodne terorističke grupe kao što je `Al kaida - rekao je Stoltenberg novinarima nakon predsjedavanja sastankom ministara odbrane NATO-a, uključujući novog američkog ministra odbrane Lojda Ostina.

Ministri odbrane razgovarat će i danas o Avganistanu u okviru šire diskusije, ali se ne očekuje neka konačna odluka u vezi sa operacijama Alijanse u toj zemlji. To bi se moglo dogoditi na sastanku ministara spoljnih poslova sredinom marta.

NATO ima nešto manje od 10.000 vojnika u ratom razorenoj zemlji koji pomažu u obuci i savjetovanju afganistanskih snaga bezbjednosti. Većina njih nisu američke snage, ali saveznici ne bi mogli da nastave operaciju NATO saveza ako se povuku američki transport, logistika i druga podrška, navodi AFP.

Američki predsjednik DŽozef Bajden preispituje dogovor svog prethodnika s talibanima za 2020. godinu, koji uključuje krajnji rok do 1. maja za konačno povlačenje američkih trupa. U Vašingtonu sve su glasniji pozivi da SAD odgode konačno napuštanje Afganistana ili da isposluju novi sporazum koji će omogućiti prisustvo manjeg broja američkih vojnika sa naglaskom na obavještajim podacima.

U međuvremenu, nasilje u Avganistanu je u porastu, a glavni vinovnici su talibani, "Islamska država" i različite kriminalne bande.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.