NOVE OPASNOSTI

"Pfizer": Južnoafrički soj koronavirusa značajno smanjuje razinu antitijela

Farmaceutske kompanije pregovaraju o razvoju nove verzije vakcina ili dodatne doze, ako bude potrebno

"Pfizer" i "BioNTech" vrše laboratorijska istraživanja. Agencije

N. Aj.

18.2.2021

Laboratorijsko istraživanje pokazuje da bi južnoafrički soj koronavirusa mogao smanjiti zaštitu koju pružaju antitijela razvijena na poticaj vakcina "Pfizer" i "BioNTech" za dvije trećine. Međutim, to ne znači da je cjepivo neučinkovito protiv te mutacije, objavile su te ove kompanije.

Studijom je utvrđeno da je vakcina mogla neutralizirati virus i nema dokaza iz drugih istraživanja na ljudima da taj soj smanjuje zaštitu koju pruža cjepivo.

Ove dvije farmaceutske kompanije pregovaraju o razvoju nove verzije vakcina ili dodatne doze, ako bude potrebno.

Za potrebe studije naučnici su razvili u laboratoriju virus koji sadrži iste mutacije na šiljku visoko zaraznog južnoafričkog soja B.1.351. Šiljak uz pomoć kojeg virus ulazi u ljudsku stanicu glavna je meta vakcina protiv Covida-19.

Naučnici su testirali umjetno proizvedeni virus na uzorcima krvi cijepljenih osoba i utvrdili da je razina antitijela koja neutraliziraju virus smanjena za dvije trećine u slučaju južnoafričkog soja u odnosu na učinak najčešćeg soja virusa iz američkih istraživanja.

Rezultati su objavljeni u časopisu New England Journal of Medicine (NEJM).

Zbog toga što još nije utvrđen prag zaštite odnosno minimalni broj antitijela potreban za zaštitu od virusa nejasno je znači li dvotrećinsko smanjenje antitijela i neučinkovitost vakcina protiv soja koji se širi svijetom.

Unatoč tim nepoznanicama profesor s UTMB-a i koautor studije Pei-Jong Ši (Pei-Yong Shi) vjeruje da bi vakcina "Pfizera" i "BioNTecha" svejedno štitile protiv južnoafričkog soja.

Naime, klinička ispitivanja kako vakcine "Pfizera" i "BioNTecha", tako i one komoanije "Moderna" pokazala su da ona daju određenu zaštitu nakon samo jedne doze uz odgovor antitijela niži od reduciranih razina izazvanih južnoafričkim sojem u laboratorijskim uvjetima.

Čak i ako taj soj značajno smanji učinkovitost vakcina one bi svakako štitile od teškog oblika bolesti i smrti, ističe Pei-Jong Ši, a upravo je to djelovanje ono koje naglašavaju zdravstveni stručnjaci jer smanjuje pritisak na prenapregnute zdravstvene sisteme zbog velikog broja hospitalizacija.

"Pfizer" i "BioNTech" trenutno u laboratoriju analiziraju djeluje li njihova vakcina protiv brazilske mutacije.

"Moderna" je objavila podatke po kojima se kod njihove vakcine uočava šesterostruki pad nivoa antitijela uz južnoafričku varijantnu virusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.