PREDSJEDNICI DRŽAVA

Putin i Erdoan razgovarali o proizvodnji ruske vakcine

Razmatrali su mogućnosti proširenja saradnje na polju borbe protiv virusa, uključujući potencijalnu isporuku

Srna
  • Putin i Erdoan

    Putin i Erdoan

    Foto: Agencije


Predsjednik Rusije Vladimir Putin i turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) razgovarali su danas telefonom o mogućnostima isporuke ruske vakcine protiv Covida 19 Turskoj i njene proizvodnje u toj zemlji, saopćeno je iz pres-službe Kremlja.

U saopćenju se navodi da su dvojica lidera razgovarala i o mogućnostima proširenja saradnje u borbi protiv koronavirusa.

- Razmatrali su mogućnosti proširenja saradnje na polju borbe protiv virusa, uključujući potencijalnu isporuku i organizovanje proizvodnje ruskih vakcina u Turskoj - ističe se u saopćenju.

Iz pres-službe Kremlja naglašeno je da su obje strane potvrdile privrženost daljem proširenju obostrano korisnih odnosa Rusije i Turske u raznim područjima, a jedan od prioriteta je sprovođenje zajedničkih projekata na polju energetike.

Turska je ranije saopćila da je spremna da registruje rusku vakcinu protiv kovida 19 "sputnjik V" ukoliko prođe lokalne toksikološke testove.

Predstavnik Ruskog fonda za direktna ulaganja izjavio je ranije za TASS da je postignut sporazum sa vodećom turskom farmaceutskom kompanijom o proizvodnji ruske vakcine u Turskoj.

Iz Fonda je saopćeno da je započet proces prebacivanja tehnologije u Tursku.

Više o temi Recep Tayyip Erdogan

ANALIZA
Turska na ledu u Vašingtonu
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na