SASTANAK SA SAVEZNICIMA

Blinken potvrdio da su SAD spremne nastaviti pregovore s Iranom o nuklearnom sporazumu

Teheran je odredio krajnji rok za sljedeću sedmicu da Bajden započne s ukidanjem sankcija koje je uveo Tramp, ili će poduzeti svoj najveći korak u kršenju dogovora

A. J.

Blinken: Spremni na pregovore

Foto: AFP


Sjedinjene Američke Države spremne su razgovarati s Iranom o povratku na poštivanje sporazuma iz 2015. kako bi se zaustavio Teheran u razvoju nuklearnog oružja, izjavio je jučer evropskim saveznicima američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony).

U zajedničkoj izjavi Britanije, Francuske, Njemačke i SAD, evropske su države pozdravile namjeru američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da se diplomacijom vrati na pregovore s Iranom.

Zabraniti inspekcije nuklearnog nadzora

Nakon razgovora u Parizu, kojima se Blinken pridružio videovezom, potvrdili su da je zajednički cilj iranskoga povratka u potpunosti u skladu s obvezama ugovora, poznatim kao JCPOA.

- Državni sekretar Blinken ponovio je da će, kao što je rekao predsjednik Bajden, ako se Iran vrati u strogo poštivanje svojih obveza prema JCPOA-u, Sjedinjene Države učiniti isto i spremne su s tim u vezi razgovarati s Iranom - rečeno je u zajedničkoj izjavi.

Iran je počeo kršiti sporazum 2019. godine kao odgovor na povlačenje SAD iz dogovora pod tadašnjim predsjednikom Donaldom Trampom (Trump), a sukobio se s Bajdenovom administracijom oko toga ko bi trebao prvi krenuti kako bi spasio sporazum.

Teheran je odredio krajnji rok za sljedeću sedmicu da Bajden započne s ukidanjem sankcija koje je uveo Tramp, ili će, kako kaže, poduzeti svoj najveći korak u kršenju dogovora - u kratkom roku zabraniti inspekcije nuklearnog nadzora tijelu UN-a što je dopušteno prema Dodatnom protokolu.

Britanija, Francuska i Njemačka, poznate kao E3, i Sjedinjene Države pozvale su Iran da ne poduzima nikakve dodatne korake "u vezi sa suspenzijom Dodatnog protokola i bilo kojim ograničenjima u aktivnostima IAEA-ove provjere u Iranu".

Ministri su rekli kako su odlučni da Iran ne smije stvoriti nuklearno oružje i "izrazili su zajedničku zabrinutost zbog nedavnih iranskih akcija za proizvodnju urana obogaćenog do 20 posto", dodaje se u saopćenju.

Oživljavanje transatlantske diplomacije

To je drugi put da je Blinken održao razgovore sa svojim evropskim kolegama otkako je Bajden prošlog mjeseca stupio na dužnost obećavajući bliskiju saradnju sa saveznicima od svog prethodnika.

- Očito smo zabrinuti zbog rizika od daljnjeg iranskoga nepoštivanja JCPOA. Utoliko više je razloga za ponovno oživljavanje transatlantske diplomacije - rekao je britanski ministar vanjskih poslova Dominik Rab (Dominic Raab) nakon razgovora.

Njemački ministar vanjskih poslova Hajko Mas (Heiko Maas) rekao je: "Zadovoljan sam što se nova američka administracija vraća na put diplomacije.", prenosi Hina.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na