BLINKEN POTVRDIO

SAD stavile 43 Bjelorusa na crnu listu zbog privođenja i zlostavljanja mirnih demonstranata

Među tim pojedincima bili su visoki zvaničnici režima predsjednika Aleksandra Lukašenka, kao i ruski i bjeloruski državljani saučesnici u ometanju rada nezavisnih medija

Blinken: Vizna ograničenja. Arhiv

A. J. / Srna

19.2.2021

Američka administracija uvela je sankcije protiv 43 Bjelorusa, uključujući visoke zvaničnike, zbog "podrivanja demokratije" u zemlji, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony).


- Danas je američki Stejt department preduzeo akciju u skladu sa predsjedničkom proglasom /PP/ 8015 i uveo vizna ograničenja za 43 bjeloruska pojedinca odgovorna za podrivanje bjeloruske demokratije, čineći ih generalno nepodobnim za ulazak u SAD - navodi se u saopćenju.


Ova crna lista uključuje "visoko rangirane zvaničnike sektora pravosuđa i policije, kao i radnike policije koji su privodili i zlostavljali mirne demonstrante, sudije i tužioce koji su uključeni u izricanje kazne mirnim demonstrantima i novinarima i univerzitetske zvaničnike koji su prijetili studentima zbog učešća u mirnim protestima", prenosi TASS.


Američki Stejt department smatra da bjeloruske vlasti nastavljaju da pribjegavaju nasilju protiv "mirnih demonstranata", aktivista i novinara.


Blinken je podsjetio da su SAD već dva puta uvele slična ograničenja protiv 66 ljudi.

- Među tim pojedincima bili su visoki zvaničnici režima predsjednika Aleksandra Lukašenka, kao i ruski i bjeloruski državljani saučesnici u ometanju rada nezavisnih medija i podrivanju integriteta slobode medija u Bjelorusiji - navodi se u saopćenju.


U saopćenju se navodi da SAD nastavljaju da podržavaju međunarodne napore da se nezavisno istraže izborne nepravilnosti u Bjelorusiji, kršenje ljudskih prava u vezi sa izborima i represija koja je uslijedila.

- Podržavamo hrabri narod Bjelorusije i njegovo pravo na slobodne i poštene izbore - zaključio je Blinken.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.