DO PET ODSTO ZALIHA

Makron pozvao Evropu i Ameriku da pošalju vakcine zemljama u razvoju

Podsjetio je da je njemačka kancelarka Angela Merkel podržala inicijativu evropske podjele vakcina, te je dodao da se nada da će dobiti i podršku SAD

Makron: Neuspjeh u podjeli vakcina učvrstit će globalnu nejednakost. Arhiva

Srna

19.2.2021

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) pozvao je Evropu i SAD da odmah pošalju do pet odsto svojih zaliha vakcina protiv virusa korona zemljama u razvoju.

Makron je u izjavi za "Fajnenšel tajms" (Financial Times) rekao da bi neuspjeh u podjeli vakcina učvrstio globalnu nejednakost.

- Mi ovdje ne govorimo o milijardama doza odmah ili milijardama eura. Ovdje je riječ o ubrzanom izdvajanju četiri do pet odsto vakcina koje imamo - kaže Makron.

Kina i Rusija popunjavaju prazninu

On je dodao da to neće promijeniti kampanju vakcinacije.

- Svaka zemlja treba da izdvoji mali broj doza koje mora da prenese na desetine miliona, ali vrlo brzo, tako da ljudi na terenu vide kako se to dešava - istakao je.

Podsjetio je da je njemačka kancelarka Angela Merkel podržala inicijativu evropske podjele vakcina, te je dodao da se nada da će dobiti i podršku SAD.

- U nedostatku takve šeme, Kina i Rusija popunjavaju prazninu, otvarajući put za rat uticaja posredstvom vakcina – naveo je.


Bajden daje četiri milijarde

Do sada su znatnu većinu vakcinacija sprovodile zemlje sa visokim prihodima. Makron je predložio svoj plan za rješavanje neravnoteže uoči virtuelnog samita Grupe sedam (G7).

Iz Bijele kuće je saopćeno da će američki predsjednik Džozef Bajden (Joseph Biden) dati četiri milijarde dolara za finansiranje globalnog sistema podijele vakcina poznatog kao "Kovaks".

Britanski premijer Boris Džonson (Boris Johnson), koji će predsjedavati, očekuje se da će dati dodatne vakcine u sistem "Kovaks".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.