SJEDINJENE DRŽAVE

Amerika od danas ponovo dio Pariškog klimatskog sporazuma

Spriječiti najrazorniji utjecaj globalnog zagrijavanja

Bajden: Najavio drastično smanjenje emisija štetnih gasova. Agencije

A. Č. / Reuters

19.2.2021

Sjedinjene Američke Države su se zvanično ponovo pridružile Pariškom klimatskom sporazumu danas, a administracija Džoa Bajdena (Joe Biden) najavila je drastično smanjenje emisija štetnih gasova tokom naredne tri decenije, prenosi Reuters.

Američki izaslanik za klimu Džon Keri (John Kerry) učestvovat će danas na video sastancima povodom obilježavanja ponovnog ulaska SAD u Pariski sporazum sa ambasadorima Velike Britanije i Italije, Generalnim sekretarom UN Antonijom Guterešom (Antonio Guterres) i izaslanikom za klimatske promjene UN Majklom Blumbergom (Michael Bloomberg).


Globalne emisije moraju da se prepolove

Agencija navodi da su naučnici i strane diplomate pozdravile povratak SAD ugovoru, koji je danas postao zvaničan, 30 dana nakon što je predsjednik Bajden potpisao ukaz prvog dana svog mandata.

Reuters prenosi da je predsjednik Bajden obećao da će trasirati put ka neto nultoj emisiji štetnih gasova u SAD do 2050. godine, za šta su naučnici rekli da je cilj u skladu sa onim što je potrebno, naglašavajući da globalne emisije moraju da se prepolove do 2030. kako bi se spriječili najrazorniji utjecaj globalnog zagrijavanja.

200 zemalja potpisalo Pariški pakt

Otkako je skoro 200 zemalja potpisalo Pariški pakt iz 2015. godine za sprečavanje katastrofalnih klimatskih promjena, SAD su jedina zemlja koja je istupila, kada je bivši predsjednik Donald Tramp (Trump) poduzeo takav korak pravdajući ga time da borba protiv klimatskih promjena košta državu previše, navodi agencija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.