BRAZIL

Posljednji muškarac domorodačkog plemena preminuo od posljedica koronavirusa

Brazilska plemena posebno su ranjiva skupina u pandemiji koronavirusa zbog izolacije, zajedničkog načina života i loše zdravstvene zaštite

Aruka Juma umro je u srijedu. Agencija

Jutarnji list

20.2.2021

I posljednji muškarac iz brazilskog domorodačkog plemena koje je tokom 20. stoljeća bilo žrtvom masakra u nekoliko prodora većinskog stanovništva, preminuo je od posljedica koronavirusa. Aruka Juma umro je u srijedu u dobi između 86 i 90 godina, a bio je posljednji muški pripadnik plemena Juma koje je nekad brojalo 15.000 ljudi. Učestali masakri tokom 20. stoljeća smanjili su populaciju plemena. Do 2002. ostalo ih je tek petero - Aruka Juma, njegove tri kćerke i unuče, piše britanski Telegraph.


Nastojali se izolirati

Brazilska plemena posebno su ranjiva skupina u pandemiji koronavirusa zbog izolacije, zajedničkog načina života i loše zdravstvene zaštite. Na početku pandemije, brojna domorodačka plemena nastojala su se izolirati od vanjskog svijeta zatvarajući saobraćajnice i odbijajući posjetitelje. Takvi napori su, međutim, propali i virus se ipak probio u autohtone zajednice. Imaju gotovo 49.000 zaraženih i 969 preminulih, a pogođene su 162 autohtone zajednice, prema podacima brazilske vlade.

Djelomični krivac za to je savezni zavod za zdravstvenu zaštitu domorodaca, poznat kao Sesai. Podaci ukazuju da su virus u najmanje tri regije donijeli zaraženi uposlenici Sesaija, a istraga New York Timesa je prošle godine otkrila više od hiljadu zaraženih među zaposlenicima Sesaija, koji su bili prisiljeni raditi bez odgovarajuće zaštitne opreme ili dovoljno opreme za testiranje.

Domorodačke skupine, od kojih su mnoge bez ikakvog kontakta s vanjskim svijetom, suočavaju se s prijetnjama zbog upada rudara ili poljoprivrednih kompanija, koji su se pogoršali tokom populističke vladavine predsjednika Žaira Balsonaro (Jaira) .


Svjedočio najgorem masakru

Kao tinejdžer 60-ih godina, Juma je svjedočio najgorem masakru nad svojim narodom, kada su ih na njihovu teritoriju napali trgovci gumenim čepovima i tropskim orasima. Ubijeno je tada 60 pripadnika Jume, a tek sedmero ih je preživjelo.

Idućih nekoliko desetljeća vodio je kampanju da mu se na saveznoj razini prizna pravo na zemlju Juma, ali napori su bili otežani zbog nedostatka drugih muškaraca Jume i porodične odluke da se presele u drugo pleme, Uru-eu-wau-wau, gdje se njegova kćerka udala.

Jumina najstarija kći, Borea Juma (Boreha), rekla je da namjerava ići očevim stopama.

- Želim se boriti poput moga oca. On je bio ratnik. Bio je poglavica, ja sam poglavica i sada je loza ugašena - rekla je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.