TEŠKE OPTUŽBE

Grčki reditelj optužen za silovanje

Dimitris Lignadis, bivši umjetnički direktor Grčkog nacionalnog pozorišta, podnio je ostavku ranije ovog mjeseca nakon što su mediji objavili optužbe za zlostavljanje

S privođenja osumnjičenog. Agencije

A. Ka.

22.2.2021

Grčka policija uhapsila je u subotu poznatog glumca i reditelja zbog optužbi za silovanje, u najnovijem razvoju događaja u okviru pokreta „MeToo“ koji potresa umjetnički establišment u toj zemlji.

Dimitris Lignadis, bivši umjetnički direktor Grčkog nacionalnog pozorišta, podnio je ostavku ranije ovog mjeseca nakon što su mediji objavili optužbe za zlostavljanje, a u subotu se predao policiji pošto je izdat nalog za njegovo hapšenje.


Lisice na rukama

Grčka televizija jučer je prikazala Lignadisa kako sa lisicima na rukama ulazi u zgradu suda. Njegov advokat je kazao da on odbacuje sve optužbe.

Nalog za hapšenje je izdat nakon što su dvojica muškaraca podnijeli dvije krivične prijave u kojima ga optužuju da ih je silovao dok su bili mlađi. Jedan od ova dva slučaja bi mogao biti odbačen zbog zakona o zastarijevanju. Slučaj se veoma brzo prelio i na političku scenu, a opozicione partije optužuju vladu i ministarku kulture da je pokušala da zataška ovaj slučaj i traže njenu ostavku.

U petak grčka ministarka kulture Lina Mendoni kazala je da ju je Lignidas prevario i nazvala ga je „opasnim čovjekom“.

- Od trenutka kada su počele glasine, vršili smo pritisak na njega da nam kaže da li je umiješan - kazala je Mendoni novinarima i dodala:

- Mislim da nas je Lignadis, pored svega drugog, prevario. Glumom je pokušao da nas ubijedi da nema ništa sa svim ovim.

Ogromna podrška

Grčka saga „MeToo“ počela je kada je Sofija Bekatorou, olimpijska pobjednica u jedrenju iz 2004. godine, prošlog mjeseca otvoreno progovorila o tome da ju je kao 21-godišnjakinju seksualno napastvovao jedan sportski zvaničnik. Njena priča, i ogromna podrška koju je dobila, podstakli su desetine glumaca, glumica, sportistkinja i studenata da istupe, što je uzdrmalo umjetnički establišment u zemlji dok građani insistiraju na promjenama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.