POPUŠTANJE MJERA

Njemačka otvara vrtiće i osnovne škole

Sindikati obrazovanja zatražili su da se nastavnici i uposlenici vrtića premjeste u grupu višeg prioriteta za vakcinaciju, za šta su vladini službenici rekli da će razmotriti

Proteklog dana bilo 4.369 novopotvrđenih slučajeva. DPA

Fena

22.2.2021

Osnovne škole i vrtići u više od polovine od 16 njemačkih država ponovo su otvoreni danas nakon što su dva mjeseca bili zatvoreni zbog pandemije koronavirusa.

Ovaj potez dolazi uprkos sve većim znakovima da se pad broja slučajeva u Njemačkoj ponovo izravnava, pa čak raste u nekim područjima.

Njemačka ministrica obrazovanja Anja Karliczek branila je odluku o ponovnom otvaranju škola, rekavši da posebno mlađa djeca imaju koristi od zajedničkog učenja u grupama.

Karliczek je rekla njemačkoj novinskoj agenciji "dpa" da bi škole trebale koristiti "sva raspoloživa sredstva za sprečavanje prenošenja virusa" i izrazila je uvjerenje da će državni službenici za obrazovanje - koji su u Njemačkoj zaduženi za školska pitanja - uzeti u obzir broj zaraženih kada budu donosili odluke o tome gdje će se ponovo otvoriti škole i vrtići.

Njemačka agencija za kontrolu bolesti kaže da je proteklog dana bilo 4.369 novopotvrđenih slučajeva i 62 smrtna slučaja, iako su brojevi u ponedjeljak često niži zbog kašnjenja podataka tokom vikenda.

Sindikati obrazovanja zatražili su da se nastavnici i uposlenici vrtića premjeste u grupu višeg prioriteta za vakcinaciju, za šta su vladini službenici rekli da će razmotriti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.