VAKCINE DRUGE GENERACIJE

Štitit će od svih sojeva, primat ćemo ih jednom godišnje, a imat će još jednu prednost nad današnjim

U osnovi biste stvorili antivirusni ekvivalent vojnicima plavih kaciga Ujedinjenih naroda koji kontroliraju ratne zone i sprečavaju invazije, rekao profesor Fin

Naučnici istražuju i efikasnost vakcine koja bi mogla blokirati prijenos bolesti. AFP / Ilustracija

Jutarnji list

22.2.2021

Britanski naučnici koji rade na razvoju vakcine protiv novog soja koronavirusa najavljuju skorašnji početak kliničkih istraživanja.

Dok se svijet još bori s rješavanjem problema kašnjenja isporuke vakcine protiv Covida-19, laboratoriji u Velikoj Britaniji počeli su razvijati vakcine druge generacije usmjerena na proširenje zaštite od bolesti, piše Guardian.



Prijenos bolesti

Osim vakcine koja bi mogla pružiti imunološku odbranu protiv različitih sojeva virusa, naučnici istražuju i efikasnost vakcine koja bi mogla blokirati prijenos bolesti. Rade na projektu koji bi bio sličan vakcinisanju protiv gripe u smislu da bi se vakcina primila jednom godišnje i sadržavala bi kombinaciju nekoliko vakcina od kojih svaka štiti od drugačijeg soja virusa.


Trenutno dostupna cjepiva protiv Covida-19 mogu spriječiti zaražene osobe da se ozbiljno razbole, prevenirati hospitalizaciju i smrtni ishod. No, još nije poznato koliko su efikasna  u blokiranju prijenosa virusa s jedne osobe na drugu.


- Nema naznaka kako bilo koja od novih varijanti uzrokuje ozbiljniju bolest od prvobitnog virusa. Međutim, postoje dokazi da bi neki od tih sojeva mogli biti bolji u inficiranju i stoga se proširiti u populaciji koja već ima razvijen djelimični imunitet nakon prirodne infekcije ili cijepljenja - rekao je virolog Univerziteta u Notingemu Džonatan Bol (Jonathan Ball).


Jedno od mogućih rješenja za taj problem je vakcina koja bi ciljala ne samo na protein šiljka, već i na N protein. Upravo na takvoj vakcini radi Bol sa svojim timom naučnika.


- Nadamo se kako će ovo rezultirati mnogo širim odgovorom imunološkog sistema i tako pružiti znatno bolji imunitet. I s obzirom na to što do sada znamo o pojavi sojeva virusa Covid, to bi nam moglo pomoći u jačanju zaštite od bolesti - dodao je Bol.


Univerzitet na projektu sarađuje s imunološkom kompanijom "Scancell". Ušli su u fazu proizvodnje nove vakcine te se nadaju da će uskoro krenuti s kliničkim istraživanjima.


- Plazmid koji čini temelj cjepiva već je korišten u drugim medicinskim tretmanima i pacijenti su dobro na njega reagirali - dodao je Bol.


Drugi tim stručnjaka na Univerzitetu u Bristolu okrenuo se malo drugačijem pristupu. Oni rade na razvijanju vakcine koja može potaknuti proizvodnju protivtijela u nosu i grlu.


- To je put kojim virus inficira osobu, što znači da ako posebno ciljate na stvaranje antitijela u sluznicama gornjih dišnih puteva, mogli biste pomoći u blokiranju virusa da nekoga zarazi ili da se prenese dalje. U osnovi biste stvorili antivirusni ekvivalent vojnicima plavih kaciga Ujedinjenih naroda koji kontroliraju ratne zone i sprečavaju invazije - objasnio je profesor pedijatrije na Medicinskom fakultetu u Bristolu, Adam Fin (Finn).


Da bi provjerili koliko je to uopće moguće ostvariti, počeli su mjeriti nivo antitijela u izlučevinama sluznica ljudi koji su primili različite vakcine.


- Uspoređujući jačinu ovih imunoloških reakcija, moći ćemo predvidjeti koliko su dobri u sprečavanju transmisije. Nakon toga, mogli bismo identificirati cjepiva koja najbolje mogu zaustaviti širenje virusa s jedne osobe na drugu, za razliku od sadašnjih cjepiva koja se prvenstveno procjenjuju s obzirom na to koliko dobro sprečavaju razvoj simptoma bolesti - rekao je Fin.


Dvije trećine zaštite

Profesorica imunologije Univerziteta "Surrey", Debora Dan-Volters (Deborah Dunn-Walters), složila se s tvrdnjom kako su u godinu postignuta nevjerovatna dostignuća u razvoju vakcine, ali su još daleko od kraja.

- Počeli smo s vakcinama koje nam pružaju možda otprilike dvije trećine zaštite od ozbiljnih bolesti i 50-postotnu zaštitu od prenošenja virusa. Moramo poboljšati te brojke. Imamo još puno posla dok ne pobijedimo Covid - rekla je Dan-Volters.

Velika Britanija do sada je vakcinisala trećinu odrasle populacije, a premijer Boris Džonson (Johnson) najavio je kako do kraja jula planiraju dati prvu dozu vakcine svim odraslim osobama u državi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.