ZATEGNUTI ODNOSI

Evropska unija uvodi sankcije četvorici Rusa zbog Navaljnog

Njemački ministar vanjskih poslova Hajko Mas (Heiko Maas) rekao je da je donesena odluka da se sankcije nastave brzo, ali nije iznio detalje

Hajko Mas. Agencije

A. M.

22.2.2021

Ministri vanjskih poslova Evropske unije dogovorili su se da uvedu sankcije četvorici visokih ruskih zvaničnika bliskih predsjedniku Vladimiru Putinu, uglavnom u simboličnom odgovoru na zatvorsku kritiku Kremlja Alekseja Navaljnog.

Sporazum, za koji se očekuje da će EU formalno odobriti početkom marta, uslijedio je nakon što su Francuska, Njemačka, Poljska i baltičke države pozvale 27-člani blok da Putinu pošalje poruku da rasprava i protesti moraju biti dozvoljeni u Rusiji.

Navaljni je uhapšen nakon povratka u Moskvu prošlog mjeseca iz Njemačke, gdje se oporavljao od trovanja u Sibiru, nervni agensom. Njegovo hapšenje izazvalo je proteste širom Rusije.

Donesena odluka

Njemački ministar vanjskih poslova Hajko Mas (Heiko Maas) rekao je da je donesena odluka da se sankcije nastave brzo, ali nije iznio detalje.

- Odnosi (sa Rusijom) su sigurno na niskom nivou, nema druge riječi za to - rekao je Mas.

Jedan diplomata EU rekao je da će predložene nove zabrane putovanja i zamrzavanje imovine, između ostalih, biti usmjerene na Aleksandra Bastrikina, čiji Istražni komitet vodi istrage o velikim zločinima i izvještava direktno Putina.

Bastrikin je već pod britanskim sankcijama za ljudska prava.

Na meti će se, rekao je diplomata, naći i Igor Krasnov, koji je postao ruski generalni tužilac prije godinu dana, prenosi agencija Reuters.

Prijetnja nasiljem

Treći zvaničnik na liste je Viktor Zolotov, šef ruske Nacionalne garde, koji je Navaljnom javno zaprijetio nasiljem u septembru 2018. godine. Četvrti čovjek kojeg je diplomata imenovao je Aleksandar Kalašnjikov, šef savezne zatvorske službe, prenosi Reuters.

Sankcije će biti uvedene pod novim okvirom koji omogućava EU da preduzme mjere nad prekršiteljima ljudskih prava širom svijeta, rekao je novinarima šef EU za spoljnu politiku Žozep Borelj (Josep Borell). Rekao je da se nada da će sankcije biti spremne za oko sedmicu dana.

EU je već sankcionisala šest Rusa i državni naučno-istraživački centar kao odgovor na tretman Navaljnog.

Predloženi novi spiskovi daleko su manji od zahtjeva saveznika Navaljnog, koji su sastavili spisak od 35 ljudi, uključujući članove ruskih poslovnih lidera - takozvanih oligarha.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.