DOSTIGNUĆA

NASA objavila prvi snimak Marsa nakon slijetanja rovera u "Jezero"

Javnost ima priliku i da čuje "Crvenu planetu"

Rover prilikom slijetanja. NASA

N. Demirović

22.2.2021

NASA je večeras objavila prvi snimak nakon slijetanja rovera "Perseverance" na Marsov krater Jezero.

Javnost ima priliku i da čuje "Crvenu planetu". Na roveru su 23 kamere koje imaju mogućnost zumiranja i prikazivanja slike u boji. Ranije nije bilo moguće napraviti ovakve snimke. Zvuk se snima sa jednim od dva mikrofona na roveru koji je sletio na Mars.

Podsjetimo, samovozeći rover Perseverance (Upornost) američke svemirske agencije NASA nakon sedam mjeseci putovanja i 468 miliona pređenih kilometara 18. februara. se spustio na krater na Marsu nazvan Jezero, prema maloj opštini na zapadu Bosne i Hercegovine. Baš kao i istoimena opština, naučnici smatraju da se ovaj krater nekada nalazio na jezeru na Marsu.

Perseverance će na Marsu tražiti znakove života, lansirati mali helikopter i po prvi put u historiji, snimiti audio ove planete. Mali robot-helikopter pod nazivom "Ingenuity" (Genijalnost) kojeg će "Perseverance" nositi na Mars je prva letjelica ikada poslana na drugi svijet.

- Perseverance je NASA-ina najambicioznija rover misija na Mars do sada, fokusirana naučno na pronalaženje da li je u prošlosti bilo ikakvog života na Marsu - rekao je Tomas Zarbuhen (Thomas Zurbuchen), administrator Uprave za naučne misije u sjedištu NASA u Washingtonu, stoji na stranici NASA.

Slijetanje na Mars. NASA

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.