PRVI ČOVJEK SAD

Bajden: Više Amerikanaca je umrlo od korone nego u Prvom, Drugom svjetskom ratu i Vijetnamskom ratu zajedno

Bajden je rekao da su SAD izgubile više života od ovog virusa od bilo koje druge nacije na svijetu

A. Ka.

Džo Bajden

Foto: Agencije


Minutom šutnje, uz 500 upaljenih svijeća, na stepenicama Bijele kuće predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džo Bajden (Joe Biden) i prva dama Džil (Jill) Bajden, potpredsjednica Kamala Haris (Harris) i njen suprug odali su sinoć poštu za 500.000 Amerikanaca umrlih od koronavirusa.

Bajden se prethodno obratio naciji povodom sumornog broja žrtava pandemije, prenosi Glas Amerike.

Užasni trenutak

- Danas obilježavamo sumorni, užasni trenutak - 500.071 mrtvih. Više Amerikanaca je umrlo u jednoj godini ove pandemije nego u Prvom i Drugom svjetskom ratu i Vijetnamskom ratu zajedno - izjavio je predsjednik SAD.

Bajden je rekao da su SAD izgubile više života od ovog virusa od bilo koje druge nacije na svijetu. Rekao je da kao nacija ne mogu da prihvate tako surovu sudbinu, i da ne smiju da otupe na tugu iako se već dugo bore sa pandemijom.

Bajden je također pozvao Amerikance da nastave da nose maske, poštuju pravila društvenog distanciranja i prime vakcine kada dođe red na njih.

Zastave na pola koplja

- Moramo da okončamo politiku dezinformacija koja je podijelila porodice, zajednice i zemlju. To je već koštalo zemlju suviše mnogo života. Moramo da se borimo zajedno - kao jedan narod, kao Sjedinjene Američke Države - rekao je Bajden.

Američki predsjednik naredio je da zastave budu spuštene na pola koplja na javnim zgradama do sumraka, 26. februara. Zvona na Nacionalnoj katedrali u ponedjeljak su se oglasila 500 puta, u znak žalosti za preminulima.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na