SUZBIJANJE ŠIRENJA VIRUSA

Ministar vanjskih poslova Njemačke Mihael Rot: Restrikcije na granicama neophodne

Pokrajine na granici sa Francuskom odbacile su zatvaranje granica

Srna

Mihael Rot

Foto: Arhiva


Ministar vanjskih poslova Njemačke branio je danas najnovije restrikcije na granicama kao neophodne radi suzbijanja širenja virusa korona dok se Evropa suočava sa novim putnim blokadama.

- Ove mjere očigledno vrše snažan pritisak na granične regione, građane i transport robe i jedinstveno tržište, ali zaštita naših građana je od najvećeg značaja - rekao je Rot uoči razgovora sa kolegama iz EU.

On je istakao da Njemačka pokušava da spriječi restrikcije na granici sa Francuskom slične onima na granici sa Češkom i Austrijom.

Koordinacija graničnih restrikcija

Njemačka je u bliskom kontaktu sa francuskim vlastima kako bi osigurala koordinaciju graničnih restrikcija, rekao je Rot, dodajući da Njemačka do sada nije vidjela pojavu novih sojeva virusa da se šire iz Francuske, što nije slučaj sa Češkom.

On je rekao se novi sojevi virusa šire preko češke granice u Njemačku.

Prema njegovim riječima, pokrajine na granici sa Francuskom odbacile su zatvaranje granica.

Ne krši se šengenski sporazum

On je istakao da njemačke granične restrikcije ne predstavljaju kršenje šengenskog sporazuma.

- Usaglasili smo se sa Francuskom da će nas informisati o anti-kovid mjerama u regionu Mozel. Sarađujemo sa Francuskom kako bi osigurali da su mjere protiv pandemije slične na obje strane granice - rekao je on.

Dodao je da je potrebno ponovo razgovarati o potvrdi o vakcinaciji jer vakcinisana lica, po svemu sudeći, ne predstavljaju rizik za ostale.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na