AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR

Blinken ministrima EU ponovio da SAD žele da rade na stabilizaciji Zapadnog Balkana

Na sastanku bilo riječi o „zajedničkom odgovoru na goruća globalna pitanja, uključujući Covid-19

A. Ka.

Entoni Blinken

Foto: Agencije


Američki državni sekretar Entoni (Antony) Blinken, koji je učestvovao na sastanku ministara spoljnih poslova EU, pokazao je interesovanje za evropsko susjedstvo, a posebno je rekao da su SAD spremne da rade i na stabilizaciji Zapadnog Balkana, piše danas briselski Politiko.

Pozivajući se na diplomatske izvore, portal navodi da već sama činjenica da je Blinken tako brzo pristao da učestvuje na jučerašnjem sastanku Savjeta za spoljne poslove predstavlja dobar znak. To što je ostao i odslušao svih 27 ministara još je jedan znak, barem njegovog strpljenja, dodaje se.

Ličnost dana
Entoni Blinken: Prekaljeni diplomata

Pozivajući se na saopćenje američkog Stejt departmenta, Politiko navodi da je na sastanku bilo riječi o „zajedničkom odgovoru na goruća globalna pitanja, uključujući Covid-19, Iran, Kinu i klimatske promjene, a sekretar je, kako se dodaje, pozdravio odluku EU da nametne sankcije Rusiji pod režimom sankcija zbog ljudskih prava, kao odgovor na akcije preduzete protiv Alekseja Navaljnog i njegovih pristalica“.

SAD pripremaju vlastiti odgovor na zatvaranje i trovanje ruskog opozicionara, a očekuje se da će se narednih nedelja ordinirati oko sankcija s Evropom, navodi se.

Više o temi Zapadni Balkan

ANALITIČAR IZ BEOGRADA
Janjić: BiH je na agendi SAD za 2021. godinu
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na