BORBA PROTIV KORUPCIJE

Beč uspostavio "platformu zviždača" za otkrivanje nepravilnosti u javnoj upravi

Ovim projektom vlasti žele zaštititi građane koji prijavljuju nepravilnosti

Fena

Predstavljena platforma

Foto: Arhiva


Kako bi ojačao povjerenje građana u politiku i javnu upravu Beč je uspostavio "platformu zviždača", putem koje će se moći prijaviti svi oblici sumnje na korupciju, ekonomski kriminal, zloupotrebu položaja ili neopravdanu upotrebu novca poreznih obveznika.

Novim web portalom za anonimne dojave austrijska prijestonica nadograđuje postojeće mogućnosti prijave sumnji na korupciju.

Borba protiv korupcije

Platforma Business Keeper Monitoring Systema (BKMS) visokih tehničkih standarda, koja se primjenjuje i u bečkom zdravstvu od 2020. godine, podnositeljima zahtjeva pruža potpunu zaštitu identiteta.

- Grad Beč se zalaže za transparentnu, nepotkupljivu upravu i dosljedno se bori protiv korupcije. Novi gradski sistem za prijavljivanje nepravilnosti, koji se jednostavno može nazvati whistleblower (zviždač) platforma, je još jedna važna komponenta transparentnog Beča - rekao je gradonačelnik Beča Michael Ludwig na predstavljanju projekta.

Zaštita građana

Ovim projektom vlasti žele zaštititi građane koji prijavljuju nepravilnosti.

- Ovo je važna prekretnica u borbi protiv korupcije. Beč postaje pravedniji, transparentniji, bolji - rekao je Christoph Wiederkehr, zamjenik gradonačelnika i gradski ministar za transparentnost.

Ozbiljne zloupotrebe se često objelodane samo zahvaljujući informacijama zviždača, koji iz moralnih razloga ukazuju na neetičko ponašanje ili ilegalne radnje unutar jedne organizacije, saopćio je Eurocomm-PR. 

Više o temi Beč

PERNATI LJEPOTANI
Golub iz BiH zna gdje je Beč
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na