ŠEF EVROPSKE DIPLOMATIJE

Borelj: Ne pretvaramo se, želimo zapadni Balkan u EU

Želimo pomoći državama zapadnog Balkana da nam se približe, da uđu u sistem EU, rekao Borelj

Borelj: Korak po korak. Arhiv

A. Č. / Tanjug

23.2.2021

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj (Josep Borrell) poručio je danas da Evropska unija ulaže mnogo novca u zapadni Balkan i da nije fer reći da se EU samo pretvara da želi zemlje iz regiona u svom sastavu.

- Želimo pomoći državama zapadnog Balkana da nam se približe, da uđu u sistem EU. Nije tačno da se samo pretvaramo da želimo zemlje zapadnog Balkana u EU. Te države imaju budućnost u EU, ali te zemlje moraju da urade domaći: da sprovedu reforme, da ispune standarde koji važe za sve članice - rekao je Borelj gostujući na online konferenciji Američkog atlanskog saveza.

On je dodao da su Rusija, Kina i Turska također prisutne na Balkanu, te da se predstavaljaju kao da je njima više stalo do zapadnog Balkana nego Evropskoj uniji.

- Ali mi nastavljamo proces širenja, korak po korak. Slobodan vizni režim je realnost, možda ne za sve zemlje zapadnog Balkana. Usmjerili smo dijalog Beograda i Prištine na pravi put. EU pomaže Balkanu mnogo više nego ostali, ali mi možda nismo dobri u propagandi. Devet milijardi evra je naš ekonomski plan za zapadni Balkan - naglasio je Borelj.


Mi pomažemo, ali tražimo reforme

Kaže da evropski blok investira mnogo više novca od Kine, Rusije i Turske na Balkan, ali da možda moraju bolje da objasne šta i zašto rade.

- Mi pomažemo, ali tražimo reforme. Ostali ne traže. Reforme koje tražimo nisu hir, nego je to potrebno tim zemljama i njihovim stanovnicima, kao što je recimo iskorjenjivanje korupcije. Šteta je ako neki ljudi misle da se samo pretvaramo. To nije fer", ocijenio je.

Borelj je govorio i o sankcijama Rusiji, o odnosu sa Kinom, o odnosima SAD i Irana.

- Prethodna američka administracija je htjela da započne neku vrstu hladnog rata s Kinom. Mi jesmo rivali s Kinom i jesmo mnogo bliži Americi, ali to rivalstvo ne mora da traje dovijeka. Istovremeno smo i partneri s Kinom u nekim oblastima - naveo je.


Obje strane za pregovarački sto

U slučaju Irana kaže da je nuklearni sporazum trijumf diplomatije, ali primjećuje da jedna strana kaže: "prvo popustite vi, pa ćemo mi", dok druga strana poručuje: "ispunite naše zahtjeve, pa ćemo mi vaše"...

Borelje poručuje da to mora da krene nekako, a ne da ostane na riječima.

- Potrebno je da stavimo obje strane za pregovarački sto, da se izgradi povjerenje između SAD i Irana, to je jedini pravi put - zaključio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.