EVROPSKA KOMISIJA

Fon der Lejen: Bez razmišljanja bih se vakcinisala "AstraZenecom"

Njena izjava uslijedila je usred rastućih zabrinutosti da su nepovoljni komentari vodećih evropskih zvaničnika usporili vakcinisanje jednim od tek tri odobrene vakcine u EU

Fon der Lejen: Podrška "AstraZeneci". AFP

A. J.

24.2.2021

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen) rekla je da bi rado primila vakcinu "AstraZenece" u trenutku kad zvaničnici nastoje osigurati da ne propadnu doze vakcine kojoj Nijemci nisu skloni.


Njena izjava uslijedila je usred rastućih zabrinutosti da su nepovoljni komentari vodećih evropskih zvaničnika, uključujući francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron), usporili vakcinisanje jednim od tek tri odobrene vakcine u EU.


Makron je ranije u februaru rekao da je Velika Britanija preuzela rizik prebrzom autorizacijom "AstraZenece". Njemačka službena studija također je otkrila da vakcina, iako je efikasna, ima više nuspojava nego dva glavna suparnika.


- Primila bih vakcinu "AstraZenece" bez razmišljanja, poput proizvoda Moderne i "Pfizer/BioNTecha" - rekla je Fon der Lejen za list "Augsburger Allgemeine".


Podrška "AstraZeneci" dolazi mjesec nakon što je Komisija ušla u oštru raspravu s "AstraZenecom" zbog navoda da je britansko-švedska firma pri isporuci vakcina dala prednost Britaniji nad EU, što kompanija odbacuje.


Komisija je na meti kritika zbog sporog uvođenja vakcinisanja u 27 članica bloka i kritičari je optužuju da nije uspjela na vrijeme osigurati snabdijevanje vakcinama kako bi se okončala pandemija koja razara evropsku privredu, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.