ŠPANIJA

Uklonjen posljednji Frankov spomenik

Statua Franka, koji je vojnom diktaturom u Španiji upravljao od 1939. do smrti 1975., maknuta je s ulaza u luku u gradu Melili

Uklonjen spomenik. EPA

A. Ka. / Index.hr

24.2.2021

U španskom gradu Melilli, na sjeveru Afrike, u utorak je uklonjen spomenik generalu Fransiska Franka (Francisco Franco), što je bio posljednji spomenik nekadašnjem diktatoru u Španiji, objavila je španska novinska agencija EFE.

Statua Franka, koji je vojnom diktaturom u Španiji upravljao od 1939. do smrti 1975., maknuta je s ulaza u luku. Dan ranije je u lokalnom parlamentu u Melilli održano glasanje na kojem je većina zastupnika podržala micanje spomenika. On je uklonjen na 40. godišnjicu neuspjelog državnog udara, kada je 1981. dio vojske, nezadovoljan nastalim promjenama, privremeno zauzeo španski parlament u Madridu.

Uklanjanje Frankovog kipa u Melilli trajalo je dulje od sat vremena, bez prethodno najavljenog vremena početka uklanjanja, te je privuklo znatiželjnike koji su mobitelima fotografirali događaj. Radovi su se odvijali uz pratnju jakih policijskih snaga. Neki okupljeni su pljeskali, a neki vikali "živio komandant", objavile su internetske novine El Español.


Na spomeniku je pisalo "Melilla, komandantu Legije Fransisku Franku". Španska Legija je sudjelovala u Rifskom ratu 1920. godine između španske i francuske kolonijalne vojske te lokalnih pobunjenika na sjeveru Maroka.

Spomenik je bio postavljen 1978., tri godine nakon diktatorove smrti. To je bio njegov posljednji spomenik na španskim ulicama i trgovima nakon što je socijalistička vlada 2007. izglasala Zakon o historijskom sjećanju kojim se priznaju sve žrtve Španskog građanskog rata od 1936. do 1939. i poslijeratnog režima.

Španska lijeva vlada je u oktobru 2019. premjestila Frankove posmrtne ostatke iz javnog mauzoleja, udaljenog 50 kilometara od Madrida, na jedno manje poznato groblje u predgrađu glavnog grada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.