KORONAVIRUS

"Modernina" vakcina za južnoafrički soj spremna za kliničko ispitivanje

Ističu da se "Moderna" obavezuje da će proizvoditi onoliko modifikacija vakcine koliko bude potrebno sve dok pandemija ne bude pod kontrolom

"Moderna": Spremni na modifikacije. AFP

A. J.

25.2.2021

Američka biotehnološka kompanija "Moderna" saopćila je da je izmijenjena inačica njenog cjepiva proizvedena namjenski za južnoafrički soj koronavirusa spremna za ispitivanje na ljudima u okviru kliničkog ispitivanja.

- "Moderna" je doze svog specifičnog kandidata za cjepivo protiv soja koji je prvo otkriven u Južnoafričkoj Republici poslala američkim Nacionalnim zdravstvenim institutima (NIH) na kliničko ispitivanje - kazali su iz kompanije.

Ističu da se "Moderna" obavezuje da će proizvoditi onoliko modifikacija vakcine koliko bude potrebno sve dok pandemija ne bude pod kontrolom.

Američka agencija za lijekove saopćila je u ponedjeljak da proizvođači neće morati ponovno prolaziti dug proces kliničkog ispitivanja modificiranih inačica njihove već odobrene vakcine , nego tek manje stroge testove, što bi trebalo uvelike ubrzati njihovo stavljanje na tržište ako rezultati budu uvjerljivi.

To je, naprimjer, svake godine slučaj s modificiranim inačicama vakcine za gripu, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.