PREDAO PLANOVE ZGRADE

Nijemac optužen da je špijunirao Bundestag za rusku tajnu službu

On je, kako se navodi, podatke s tlocrtima kopirao na nosač podataka i poslao uposleniku ruske ambasade

Njemačka zastava vijori se izvan Rihštaga, zgrade u kojoj se nalazi Bundestag. AFP

A. J.

25.2.2021

Glavno državno tužilaštvo u Karlsrueu podiglo je optužnicu protiv njemačkog državljanina zbog špijuniranja za rusku tajnu službu.

- Njemački državljanin Jens F. se sumnjiči da je sredinom 2017. na vlastitu inicijativu predao planove zgrade Rihštaga, u kojoj zasjeda njemački parlament, uposleniku ruske ambasade u Njemačkoj koji radi za rusku vojnu obavještajnu službu GRU - stoji u saopćenju glavnog državnog odvjetništva.

Pedesetpetogodišnji Jens F. iz Potsdama radio je za firmu koja je redovno provjeravala električne instalacije u zgradama koje koristi Bundestag, pored zgrade Reichstaga i zgrade s uredima zastupnika, te je imao pristup detaljnim tlocrtima objekata.

On je, kako se navodi, podatke s tlocrtima kopirao na nosač podataka i poslao uposleniku ruske ambasade. Nije navedeno je li Jens F. za te usluge primio novac.

Kako je danas saopćeno, optužnica je pri Višem sudu savezne pokrajine Berlin podnesena još 12. februara.

Ovo nije prvi put da su ruske tajne službe navodno špijunirale njemački parlament. Tako su 2016. njemačke vlasti objavile da su ruske tajne službe godinu dana ranije napale i računarski sistem Bundestaga.

Izvještaji o ruskom špijuniranju mogli bi ojačati stajališta protivnika rusko-njemačkog projekta plinovoda Sjeverni tok 2, koji bi išao ispod Baltičkog mora. Takve kritike dolaze i iz SAD, uz tvrdnje da će projekt pojačati njemačku energetsku ovisnost o potencijalno nepouzdanom partneru, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.