PORUKA TEHERANU

Bajden naredio zračne napade u Siriji

Riječ je o prvoj vojnoj akciji SAD protiv grupa povezanih s Iranom otkako je Bajden postao predsjednik

A. J.

U zračnim udarima je ubijeno nekoliko militanata

Foto: Ilustracija


Američka vojska pogodila je rano jutros po našem vremenu objekte u istočnoj Siriji koje koriste oružane grupe koje podržavaju Iran, uz pojašnjenje da nova administracija predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) Teheranu šalje poruku nakon nedavnih raketnih napada na lokacije američkih snaga u Iraku, javlja AFP.

U svojoj prvoj vojnoj akciji protiv grupa povezanih s Iranom otkako je Bajden postao predsjednik prije pet sedmica, Ministarstvo obrane SAD izjavilo je da je izvelo zračne napade na sirijsko-iračkom graničnom kontrolnom punktu koji su koristile te grupe, uništavajući "više objekata".

- Po nalogu predsjednika Bajdena, američke vojne snage izvele su zračne napade na infrastrukturu koju su koristile militantne grupe podržane od Irana u istočnoj Siriji. Ovi napadi odobreni su kao odgovor na nedavne napade na američko i koaliciono osoblje u Iraku i na stalne prijetnje tom osoblju - rekao je glasnogovornik Džon Kirbi (John Kirby).

U zračnim udarima je ubijeno nekoliko militanata, rekao je američki dužnosnik za CNN.

Prema prvim informacijama Sirijskog opservatorija za ljudska prava (OSDH) uništena su tri kamiona puna municije koja su stizala iz Iraka na ilegalni granični prijelaz južno od sirijskog grada Boukamal.

Kirbi je rekao da su lokaciju koristile dvije naoružane iračke šiitske grupe grupe pod vodstvom Hashed al-Shaabija.

Iako SAD prije četvrtka za raketne napade nisu krivile nijednu određenu grupu ili ih pripisale bilo kojem iranskom opunomoćeniku u regiji, administracija je jasno rekla gdje svodi krajnju krivicu.

- Ranije smo izjavili da ćemo Iran smatrati odgovornim za radnje svojih opunomoćenika koji napadaju Amerikance - rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Stejt departmenta Ned Prajs (Price), napominjući da "su mnogi od ovih napada koristili oružje iranske proizvodnje, a isporučeno sa Iranom".

Više o:

SAD Sirija Iran
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na