SJEDINJENE DRŽAVE

Počeo najveći republikanski skup, na njemu i pozlaćeni Trampov kip

Tramp bi trebao zaključiti događanje svojim govorom u nedjelju popodne

A. Č.

Pozlaćeni Trampov kip na skupu

Foto: Twitter


Najveći američki godišnji skup konzervativaca CPAC počeo je u petak u Orlandu na Floridi, a trebao bi završiti u nedjelju obraćanjem bivšeg predsjednika Donalda Trampa (Trump) čiji su kip na skupu postavili njegovi vjerni republikanski saveznici.

Guverner Ron DeSantis otvorio je okupljanje, hvaleći svoj odgovor na pandemiju koronavirusa i floridske prilično nerestriktivne protokole koji su omogućili da se ovogodišnji skup CPAC-a (Conservative Political Action Conference) održi u zatvorenom prostoru i da ljudi budu fizički prisutni.

- Nalazimo se u oazi slobode u naciji koja pati zbog surovih lockdowna - rekao je DeSantis u govoru. 

- Florida je bila u pravu, a zemlje koje su se zatvorile u krivu.

Tramp će zaključiti okupljanje govorom u nedjelju

Tramp, koji je postao stanovnik Floride, drži i dalje stisak nad Republikanskom strankom i uspješno je preobrazio CPAC, mjesto gdje se tradicionalno sastaju republikanci s djelomično različitim ideologijama, u skup koji će podržati njegove ideje, piše agencija dpa.

Godišnje okupljanje, koje se inače održava blizu Vašingtona, premješteno je na Floridu, prvi put otkad je pokrenuto 1974. godine.

Tramp bi trebao zaključiti događanje svojim govorom u nedjelju popodne.

Ako je bilo ikakvih dvojbi da je ovogodišnji skup posvećen Trampu, one su otklonjene otkrivanjem pozlaćenog kipa bivšeg predsjednika, naglašava Reuters.

To pokazuje da je on i dalje republikanska politička snaga, unatoč nasilnim scenama koje su izazvali njegovi pristaše u Vašingotnu prošli mjesec.

- Nešto ću vam reći: Donald Trump nigdje ne odlazi - rekao je u govoru senator Ted Kruz (Cruz).

Trampove pristaše su u petak na konferenciji ponavljale neke od njegovih lažnih tvrdnji o krađi izbora.

Mogao zaustaviti izborni rezultat

Mogućnost da se Tramp (74) kandidira ponovno 2024. komplicira život drugim republikancima koji žele u tu utrku, prije svega bivšem državnom tajniku Majku Pompeu (Mike Pompeo) i potpredsjedniku Majku Pensu (Mike Pence).

Pens, koji je bio u Kongresu s porodicom za vrijeme napada, neće se vjerojatno pojaviti na ovogodišnjem CPAC-u.

Tramp je više puta rekao da je Pens imao ovlasti zaustaviti potvrđivanje izbornih rezultata koji su pokazali pobjedu Džoa Bajdena (Joe Biden), ali da to nije učinio.

Više o temi Donald Trump

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na