MIJENJATI FOKUS

Boris Džonson: Neće biti referenduma u bliskoj budućnosti, država mora naprijed

Džonson je krajem januara rekao da su "beskrajni razgovori" o mogućem drugom škotskom referendumu potpuno nebitni za većinu naroda u Britaniji

Boris Džonson. Arhiva

A. K. / Srna

27.2.2021

Britanski premijer Boris Džonson (Boris Johnson) izjavio je da neće biti škotskog referenduma u bliskoj budućnosti, te da težište sada mora biti na borbi protiv pandemije koronavirusa.

- Mislim da se političari širom Britanije sada moraju fokusirati na borbu protiv koronavirusa. Iskreno, ja ne vidim niti vrijednost niti korist od referenduma u bilo kom trenutku u bliskoj budućnosti, posebno kada moramo da porazimo kovid i povedemo državu naprijed - rekao je Džonson.



Formiranje novog Odbora

U međuvremenu, London je potvrdio da formira novi Odbor koji se će fokusirati na uniju, a njegov osnovni zadatak je očuvanje unije Britanskog Kraljevstva.

Pozivajući se na neimenovan izvor u Vladi, list "Dejli mejl" (Daily Mail) objavio je da fomiranje nove komisije nije znak "konfuzije i panike, već pokazuje posvećenost Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i fokus premijera Borisa DŽonsona na sve zemlje Kraljevstva”.


SNP će tražiti referendum

Ovo je uslijedilo nakon izjave Majkla Rasela, škotskog ministra za Ustav, Evropu i vanjske poslove, koji je krajem januara rekao da će novi referendum o nezavisnosti Škotske biti održan šest mjeseci nakon usvajanja zakona o referendumu, što se očekuje u junu.

On je rekao da će, ako Škotska nacionalna partija (SNP) ostane na vlasti nakon izbora u maju, ona jednostrano tražiti novi referendum, ukoliko Džonson nastavi da odbacuje tu opciju.

Džonson je krajem januara rekao da su "beskrajni razgovori" o mogućem drugom škotskom referendumu potpuno nebitni za većinu naroda u Britaniji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.