NAKON MODERNE I PFIZERA

SAD odobrile korištenje i "Johnson & Johnson" vakcine protiv korone

Kompanija je najavila kako će snabdjeti Sjedinjene Američke Države (SAD) sa 100 miliona doza do kraja juna

Vakcinu je napravila belgijska firma "Janssen". AFP

A. J.

28.2.2021

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila korištenje "Johnson & Johnson" vakcine protiv koronavirusa, javlja BBC.


"Johnson & Johnson" će biti isplativa alternativa vakcinama Pfizer/BioNTech i Moderni. Bit će treća odobrena vakcina u SAD i davat će se jedna doza. Vakcinu je napravila belgijska firma "Janssen".


Kompanija je najavila kako će snabdjeti Sjedinjene Američke Države (SAD) sa 100 miliona doza do kraja juna, a prve doze će biti dostupne već naredne sedmice.


Velika Britanija, EU i Kanada također su naručile doze, a 500 miliona doza također je naručeno kroz shemu Covax za snabdijevanje siromašnijih zemalja.


Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) pozdravio je to kao "uzbudljivu vijest za sve Amerikance i ohrabrujući razvoj", ali upozorio je da "borba još nije gotova".


"Iako slavimo dozvolu treće vakcine, apelujem na sve Amerikance da nastave održavati higijenu, kao i da se nastave pridržavati epidemioloških mjera. Svijetom se šire novi sojevi koronavirusa, situacija će se i dalje pogoršavati. Borba još nije gotova -  rekao je Bajden.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.