SJEDINJENE DRŽAVE

Hoće li Tramp na najvećem skupu desničara najaviti novu kandidaturu za predsjednika?

U svom prvom govoru nakon 20. januara, Donald Tramp će govoriti o "budućnosti Republikanske stranke i konzervativnog pokreta"

Donald Tramp. AFP

A. M.

28.2.2021

Donald Tramp (Trump) danas se vraća na političku scenu govorom na najvećem američkom godišnjem skupu konzervativaca u Orlandu, odlučan u nakani da vrati kontrolu nad oslabljenom republikanskom strankom koja se pita postoji li mogućnost da bivši američki predsjednik osvoji izbore 2024. godine, prenosi Index.hr.

Tramp će javno govoriti na tribini prvi put otkad je otišao iz Bijele kuće, u sklopu godišnjeg skupa predstavnika američke konzervativne stranke, koja je otvorena u petak u floridskom gradu Orlandu.

Bivši američki predsjednik na Floridi je na poznatom terenu - sve je prepuno zastavica, kapa i ostalih predmeta na kojima je ispisano Trampovo ime, a na ulazu u glavnu dvoranu postavljen je zlatni kip koji prikazuje republikanskog milijardera.


Podjela među Republikancima

U Republikanskoj stranci je nakon napada na Capitol Hill ipak došlo do podjela među članovima.

Nakon četiri godine Trampovog mandata, republikanci su izgubili kontrolu nad Kongresom i Bijelom kućom. Napad i pobuna na Kapitolu neslavan su dio mandata Donalda Trampa protiv kojeg je podignuta optužnica zbog poticanja nereda.

Njegove saveznike i protivnike zanima odgovor na isto pitanje: hoće li 74-godišnji milijarder u nedjelju objaviti vijest o ponovnoj kandidaturi za predsjednika Sjedinjenih Država 2024. godine?

Organizatori smatraju da to vjerovatno neće učiniti direktno, ali ova tema bi se mogla pojaviti u indirektnom obliku.

U svom prvom govoru nakon 20. januara, Donald Tramp će govoriti o "budućnosti Republikanske stranke i konzervativnog pokreta", rekao je AFP-u izvor blizak bivšem predsjedniku.

- Nećemo stvarati nove stranke, nećemo dijeliti svoju moć. Bit ćemo ujedinjeni i moćni kao nikada prije - dio je Trumpovog govora čiji transkript posjeduje Fox News.

Njegov govor predviđen je za 15:40 (21:40 po srednjoevropskom vremenu).

Tramp bi trebao govoriti i o problemima imigracije te kritikovati "katastrofalnu politiku" svog demokratskog nasljednika i političkog protivnika, Džoa Bajdena (Joe Biden).

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.