VOJNI SUD

Mijanmarska liderka Su Kji suočena s novom optužnicom

Su Kji je optužena za govor koji izaziva strah u javnosti i po toj optužbi bi mogla biti osuđena na dvogodišnju zatvorsku kaznu

Liderka Su Kji se, između ostalog, tereti i za kršenja zakona o izvozu i uvozu te posjedovanje ilegalno uvezene policijske opreme. Anadolija

H. J. I. / Anadolija

1.3.2021

Vojska Mijanmara podigla novu optužnicu protiv svrgnute liderke te zemlje Aung San Su Kji (Suu Kyi), prenosi Anadolu Agency (AA).

Vojska je nedavnim pučem preuzela vlast u Mijanmaru, a liderka te zemlje Su Kji je u pritvoru pod nizom optužnica.

Lokalni mediji javljaju da se Su Kji još jednom našla pred vojnim sudom i to po posljednjoj optužnici kojom joj se na teret stavlja da je davala izjave koje mogu izazvati strah u javnosti.

U slučaju da bude osuđena, Su Kji bi po toj optužnici mogla biti osuđena na zatvorsku kaznu u trajanju do dvije godine.

Mijanmarska vojska, službeno poznata kao Tatmadav (Tatmadaw), proglasila je vanredno stanje 1. februara, nekoliko sati nakon pritvaranja čelnice zemlje Su Kji i ostalih vodećih članova vladajuće stranke NDL.

Vojni udar se dogodio nekoliko sati prije prvog zasjedanja novog saziva parlamenta koji je izabran na izborima u novembru prošle godine.

Liderka Su Kji se, između ostalog, tereti i za kršenja zakona o izvozu i uvozu te posjedovanje ilegalno uvezene policijske opreme.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.