ZATVORENIK BROJ 1

Pogledajte gdje je Putin smjestio Navaljnog: Zloglasna jazbina u kojoj se kažnjava i za otkopčano dugme

Dan počinje postrojavanjem, a potom se radi u krojačkoj ili stolarskoj radionici ili na uređenju zatvorskog kruga

U zatvoru vlada rigorozni režim. AFP

Ad. A. / Jutarnji

1.3.2021

Prije nekoliko dana, kako je to i uobičajeno, bez ikakve najave porodici i advokatima ruski politički zatvorenik broj 1, Aleksej Navaljni, prebačen je iz moskovskog pritvora „Matroskaja tišina“ u zatvor u gradiću Pokrovu, stotinjak kilometara istočno od Moskve, piše Jutarnji.

O tome još nema službene potvrde, ali ruski mediji se pozivaju na pouzdane izvore, a prema zakonu familija mora biti obaviještena u roku od deset dana o zatvoru u kojem se nalazi Navaljni.


Zatvorenici u strahu. AFP

Mediji javljaju da je to zatvor, odnosno Popravna ustanova broj 2 (Ispraviteljnaja koloniya nomer 2-IK-2) u okolici grada Vladimira, koju prati glas da je vrlo stroga te da su zatvorenici pod stalnom kontrolom administracije zatvora, bez imalo slobodnog vremena (možda jedan sat dnevno) te pod mogućim psihološkim pritiskom.

Naime, jedan od poznatih ruskih aktivista i boraca za ljudska prava Konstantin Kotov bio je u tom zatvoru godinu i pol (izašao je krajem 2020.) te je s neovisnim ruskim medijima podijelio svoje iskustvo boravka u tom zatvoru. Konstantin Kotov kaže da će Navaljni prvo proći karantenu i pripremu za boravak u tom zatvoru.


Solidna hrana

- Prvo će naučiti predstavljanje, a ono se sastoji od jasno izgovorenog imena i prezimena, datuma rođenja te vremenskog roka otkad dokad će biti u zatvoru. Ustajanje je u šest, a svjetla se gase u 22 sata. Dan počinje postrojavanjem, a potom se radi u krojačkoj ili stolarskoj radionici ili na uređenju zatvorskog kruga. Tokom dana zatvoreniku za vlastite potrebe ne preostaje više od sat dnevno - rekao je Kotov. 

Porodica nije obaviještena o prebacivanju. AFP

Prema njegovim riječima, hrana je solidna i podnošljiva, jednom sedmično je tuširanje, postoji televizija, ali se gleda zajednički, a stalni nadzor stražara je posebno psihološki teško podnijeti. Kotov napominje da osobno nikad nije bio izložen fizičkom nasilju, ali drugi zatvorenici jesu. Za ruski portal Meduza rekao je da se kazne i opomene mogu dobiti i za najbanalnije prekršaje, poput otkopčanog ili otpalog dugmeta, a nastoji se suzbiti bilo kakav oblik otpora ili prigovora.

Porodica može komunicirati sa zatvorenikom putem pisama, ali ne i e-mailova. Kotov ističe kako se sve čini da se zatvorenik izolira i deindividualizira, a on je često bio podvrgnut tome da s njim drugi zatvorenici nisu smjeli razgovarati.


Jedan od najstrožijih zatvora. AFP

Zatvor se sastoji od dvije dvospratnice u kojima su velike sobe s krevetima na sprat, a zatvorenika u IK-2 je oko 400. Kotovljeva advokatica Marija Ejsmont napominje da je to jedan od rijetkih ruskih zatvora gdje je procedura susreta sa zatočenikom komplicirana i dugotrajna. Navodi da je njoj trebalo i pet-šest sati čekanja prije susreta sa svojim klijentom.

Preživio trovanje

Ruski borac za ljudska i građanska prava Ruslan Vahapov kaže kako je od rođaka zatvorenika doznao da su mnogi od njih uznemireni dolaskom Navaljnog u njihovu "ustanovu" jer misle da će ionako strog režim i nadzor sada zbog njegove pozicije i značaja biti još rigorozniji. Podsjetimo, Navaljnom je kazna uvjetnog zatvora od 3,5 godina pretvorena u zatvorsku, ali će u Pokrovu provesti još dvije godine i nešto više od šest mjeseci.

Ruski mediji nagađaju da ga tokom te dvije godine mogu očekivati još neki sudski procesi koji bi samo mogli povećati broj zatvorskih godina za trenutno najvećeg Putinova političkog neprijatelja.


Zabrinuta vrhuška

Navaljnog su ruske tajne službe nastojale otrovati nervnim agensom novičokom, ali je preživio. Kada se vratio s liječenja u Njemačkoj, uhapšen je na aerodromu i zatvoren. Širom Rusije, u 125 gradova, održani su protesti protiv njegovog hapšenja koje je policija brutalno rastjerala, a hiljade ljudi dobile su prekršajne ili zatvorske kazne zbog sudjelovanja.

Prema mišljenju nekih analitičara, Putinov režim ne namjerava brzo pustiti Navaljnog na slobodu, a jedna od mogućnosti, kako kažu krugovi bliski Kremlju, jest nakana da ga se protjera iz zemlje. Time bi se, misle, umanjio njegov politički utjecaj i smanjio prosvjedni "elan" koji je zabrinuo kremaljsku vrhušku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.