MINISTRI VANJSKIH POSLOVA

Mas uoči susreta sa Turković: Obećanje Njemačke stoji

Njemačka iskrena u vezi sa EU perspektivom svih zemalja zapadnog Balkana

Njemački ministar vanjskih poslova Hajko Mas. Agencije

Beta

2.3.2021

Njemački ministar vanjskih poslova Hajko Mas (Heiko Maas) izjavio je uoči sutrašnje posjete Berlinu šefa diplomatije Srbije, Nikole Selakovića, da se ujedinjena Evropa ne završava na vanjskim granicama Evropske unije i da je strateški suverenitet Evrope nezamisliv bez tijesnog povezivanja sa zapadnim Balkanom.

Mas će u naredne dvije sedmice razgovarati sa Selakovićem i ministricama vanjskih poslova Albanije i Bosne i Hercegovine Oltom Džakom i Biserom Turković, a državni ministar za vanjske poslove Michael Roth će putovati u uzvratnu posjetu Podgorici, poslije posjete Berlinu novog šefa crnogorske diplomatije Đorđa Radulovića početkom ove godine, saopštilo je danas njemačko Ministarstvo vanjskih poslova, piše agencija Beta.

Praktični koraci

U saopenju se navodi da je “Njemačka iskrena u vezi sa EU perspektivom svih zemalja zapadnog Balkana” i da je “zato važno da se, uz podršku, intenzivno nastavi tim putem na temelju reformi”.

Njemačko ministarstvo podsjeća da za evropski put od 2014. godine postoji i dodatni format, “Berlinski proces”, čija je svrha da približi zapadni Balkan i EU.

- Pritom je riječ o vrlo konkretnim, praktičnim koracima kao što su osnivanje Regionalne mreže mladih ili izgradnja Jedinstvenog regionalnog tržišta. Njemačka vlada je ovog ljeta domaćin ‘Berlinskog procesa’ i nada se da će se u Berlinu održati samit uz lično prisustvo lidera zemalja učesnica - saopćeno je iz ministarstva.


Odlučan nastup na zapadnom Balkanu

- Obećanje Njemačke, naše obećanje, stoji: Budućnost zemalja zapadnog Balkana je u Evropskoj uniji. Njemačka jeste i ostat će blizak partner svih zemalja zapadnog Balkana, uključujući i ‘Berlinski proces’. O tome, i o mnogim drugim važnim temama bit će riječi u razgovorima ministra vanjskih poslova Masa i državnog sekretara Mihaela Rota (Michael Roth)u naredne dvije sedmice - piše u saopštenju. 

Podsjeća se i da uporedo sa tim razgovorima, počinje i posjeta zapadnom Balkanu specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

- Prije samo nekoliko dana, američki State Department je podvukao podršku SAD-a dijalogu pod vodstvom EU, čiji je cilj normalizacija i sveobuhvatni sporazum sa uzajamnim priznanjem. Izbor Džoa Bajdena (Joe Biden) za predsjednika SAD tako pruža šansu za transatlantski i odlučan nastup na zapadnom Balkanu u korist pomirenja, demokratije i ekonomskog razvoja. 

U tom svjetlu, nova američka administracija s pravom od Evrope i Njemačke očekuje da preuzmu veću odgovornost u svom neposrednom susjedstvu - navodi njemačko ministarstvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.