KORONAVIRUS

Austrija sarađuje s Izraelom i Danskom na proizvodnji vakcina

Beč ovim potezom odstupa od zajedničkog programa EU za nabavku vakcina koji je bio na udaru kritika zbog presporog dogovora sa proizvođačima

Kurz: Moramo da se pripremimo za nove mutacije. Agencije

A. J. / Srna

3.3.2021

Austrija je postigla dogovor o saradnji sa Izraelom i Danskom radi proizvodnje druge generacije vakcina protiv mutacija koronavirusa.


Austrijski kancelar Sebastijan Kurz rekao je da će Austrija i Danska sarađivati sa Izraelom na proizvodnji vakcina protiv mutacija virusa korona i mogućnostima zajedničkog istraživanja.


Beč ovim potezom odstupa od zajedničkog programa EU za nabavku vakcina koji je bio na udaru kritika zbog presporog dogovora sa proizvođačima.


Problemi u proizvodnji i spor lanac proizvodnje, takođe su uticali na sporu isporuku evropskom bloku.


Kurz je naglasio da je Evropska agencija za lijekove (EMA) presporo odobravala vakcine i kritikovao je sporu dostavu iz farmaceutskih kompanija.


- Zbog toga moramo da se pripremimo za nove mutacije i da više ne budemo zavisni od EU za proizvodnju druge generacije vakcina - napomenuo je austrijski kancelar.


Austrijski kancelar treba ove sedmice sa danskim premijerom Mete Frederiksen otputuje u Izrael.


On je najavio da će obići farmaceutske kompanije sa domaćom proizvodnjom, uključujući "Fajzer", "Novartis", "Poliumun" i "Beringer Ingelhajm", te da će razgovarati sa vodećim naučnicima i ljekarima.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.