POTVRDILA MERKEL

Njemačka oprezno od ponedjeljka popušta mjere

Savezne pokrajine posljednjih su sedmica počele vraćati djecu u škole

Angela Merkel. AFP

Fu. M.

3.3.2021

Njemačka kancelarka Angela Merkel i premijeri saveznih pokrajina razgovaraju u srijedu poslijepodne o mjerama borbe protiv pandemije koronavirusa, a sve ukazuje na početak blagog popuštanja aktualnih mjera.

- Danas je važan dan. Možemo započeti s prijelazom u novu fazu - rekla je Angela Merkel na početku sastanka s premijerima saveznih pokrajina koji se održava u ozračju sve glasnijih zahtjeva za ublažavanje mjera strogog zatvaranja uvedenih sredinom januara.

Popis prijedloga novih mjera koje tokom dana prenose njemački mediji sadrži odluku o zadržavanju mjera zatvaranja do kraja marta, ali i neka popuštanja od sljedeće sedmice. Tako bi, uz pridržavanje mjera higijene, od ponedjeljka trebao biti omogućen rad cvjećarama, trgovinama s opremom za vrt te knjižarama.

Od 8. marta bi trebale popusti mjere o društvenim kontaktima. Tako bi trebalo biti dopušteno sastajanje s pet osoba iz drugog kućanstva. Trenutno je dozvoljen susret sa samo jednom osobom iz nekog drugog kućanstva.

Savezne pokrajine posljednjih su sedmica počele vraćati djecu u škole, a u ponedjeljak su se u Njemačkoj otvorili frizerski saloni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.