BEOGRAD

Vučić nakon sastanka s Lajčakom: Do rješenja za Kosovo bez ultimatuma

Smatramo da kompromisni dogovor znači nikome sve, a svakome dovoljno, istakao je Vučić

Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić. Instagram

Fu. M.

3.3.2021

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Beograd podržava napore i namjere specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da se politikom kompromisa dođe do rješenja za obje strane bez ultimatuma.

- Srbija je spremna na dijalog i kompromis, a ako oni u Prištini nisu spremni na to i misle da će neka batina da im stvori državu i da će Srbi na to da pristanu - prave račun bez krčmara - poručio je Aleksandar Vučić, prenosi RTS.

Vučić je u vezi sa izjavama iz Prištine, rekao da "svakog dana sluša uvijek iste priče".

- Trudim se da na njih nikada ne odgovaram, ne zato što smo uplašeni da kažemo što mislimo, ili u strahu od EU ili nekog drugog. Računam da su odgovorni i ozbiljni ljudi gospodari neizgovorene riječi i sluge izgovorene. Zato se trudite da na sve uvrede civilizovano odgovarate, a tako i neutemeljene planove. Slušao sam sve izjave. Ne mogu da se nasmijem, jer je suviše ozbiljna tema - rekao je Vučić.

Nastavljen dijalog

Istakao je da, ako neko misli da je moguće da će neko da uzme čekić i udari Srbiju u glavu i kaže "morate da priznate nezavisno Kosovo" - to se neće dogoditi.

- Srbija u dobroj vjeri učestvuje u razgovorima i pregovorima, u želji da postoji razumijevanje i za njene nacionalne interese, a ne samo za nacionalne interese Albanaca. Smatramo da kompromisni dogovor znači nikome sve, a svakome dovoljno - istakao je Vučić.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je da je posjetu regionu počeo u ponedjeljak u Prištini.

- Bilo mi je bitno da dođem što prije nakon izbora kako bi razgovarao o dijalogu i značaju njegovog nastavka nakon što institucije budu formirane i da upoznam sagovornike o detaljima procesa i progresu koji smo napravili od kada je dijalog nastavljen - rekao je Lajčak.

Evropske integracije

Istakao je da je "Srbija već značajno napredovala na putu evropskih integracija i dijalog je ključ i za dalji napredak prema članstvu u EU".

- Države članice EU očekuju da se dijalog Beograd i Prištine o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa nastavi kontruktivno i u dobroj vjeri. Nemamo interes da održavamo status kvo i spremni smo da dovedemo proces do uspješnog okončanja onoliko brzo koliko su dvije strane za to spremne - naveo je Lajčak.

Istakao je države članice EU očekuju da dvije strane implementiraju sve što je dogovoreno u okviru procesa dijaloga za ovih deset godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.