SOLIDARNOST

Zemlje EU šalju Češkoj 100.000 vakcina

Ranije je već Francuska obećala da će Češkoj tokom marta poslati 100.000 doza vakcine AstraZeneka

Češka je po brzini vakcinacije šesta najsporija u EU. Ilustracija

A. Ka.

3.3.2021

Zemlje Evropske unije dogovorile su se da Češkoj, u kojoj se epidemija Covid-19 otrgla kontroli, a zemlja kasni sa vakcinacijom, pošalju solidarno naredne sedmice 100.000 doza vakcine kompanija Pfizer/Biontec, uz redovne isporuke.

- Konačno dobre vijesti. Zahvaljujući solidarnosti EU dobit ćemo naredne sedmice vanredno 100.000 doza Pfizerove vakcine. Možemo da vakcinišemo brže, sada kada nam je to najpotrebnije. Hvala Evropskoj komisiji i svim zemljama članicama - poručio je na Twitteru češki premijer Andrej Babiš.

Ranije je već Francuska obećala da će Češkoj tokom marta poslati 100.000 doza vakcine AstraZeneka, a Njemačka je već poklonila vanredno Češkoj 15.000 vakcina tog proizvođača, za tri najugroženija regiona na granici sa Njemačkom.

Šef češke diplomatije Tomaš Petšiček izazvao je mali skandal kada je saopćio da je Češka odbila ponudu Ujedinjenih Arapskih Emirata za isporuku dva miliona vakcina AstraZeneka, ali proizvedenih u Indiji.


- Nije bila riječ ni o kakvoj zvaničnoj ponudi da kupimo vakcine od UAE. Iz te zemlje je stigla ponuda od posrednika da kupimo vakcine u Indiji. Radilo se o isporuci koja nema dozvolu u EU. Vakcine moramo da kupujemo tako da bude garantovana bezbjednost - odgovorio je češki ministar zdravlja Jan Blatni zašto je odbio te vakcine.

Češka je po brzini vakcinacije šesta najsporija u EU, a brže vakcinišu od nje i ostale zemlje Višegradske grupe, recimo Poljska, koja isto kao Češka koristi samo evropske isporuke i vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lijekove.

U Češkoj je za dva mjeseca otkako se vakciniše upotrijebljeno 702.000 doza vakcina, od ukupno 877.860 koliko je dobila preko EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.