OTKAZAN SASTANAK

Policija vjeruje da su militanti danas planirali napad na Kongres SAD

Smrtonosni januarski napad na Kapitol još je u svježem sjećanju zastupnika pa je vodstvo Predstavničkog doma otkazalo planirana glasanja

Osiguranje Kongresa objavilo je da će danas pojačati sigurnost. AFP

A. J.

4.3.2021

Američka militantna grupa, vjerovatno inspirirana teorijom zavjere QAnon, planirala je danas napad na američki Kongres, prema policijskim obavještajnim procjenama koje su potaknule Predstavnički dom da otkaže planirane sjednice iz sigurnosnih razloga.


Sigurnosna procjena, koju je osiguranje Kongresa podijelilo zastupnicima u srijedu, nije identificirala tu grupu, no vrijeme navodnog napada upućuje na njen identitet.


U četvrtak, 4. marta, je dan na koji se Donald Tramo (Trump), po sljedbenicima QAnonove zavjere, trebao vratiti na predsjedničku dužnost.

Zagovornici QAnona vjeruju u besmislenu teoriju po kojoj je Tramp u tajnoj misiji razotkrivanja sotonističke kabale pedofila u redovima Demokratske stranke, koji iz pozadine kontroliraju američku vlast, i odabrali su 4. mart jer je to bio izvorni dan predsjedničkih inauguracija sve do 1933.

Smrtonosni januarski napad na Kapitol još je u svježem sjećanju zastupnika pa je vodstvo Predstavničkog doma otkazalo planirana glasanja i obavijestilo zastupnike da se ne moraju pojaviti na sjednici nakon što je stiglo policijsko upozorenje.

Nije vjerojatno da će Senat, koji treba raditi na programu poticaja za pogođene pandemijom koronavirusa, otkazati svoju sjednicu.

Osiguranje Kongresa objavilo je da će danas pojačati sigurnost zbog potencijalne prijetnje.

- Na temelju obavještajnih podataka koje imamo poduzeli smo trenutne korake da pojačamo sigurnost - objavila je služba osiguranja.

Voditelj službe Timoti Blodžet (Timothy Blodgett) izdao je upozorenje da bi se prijetnje mogle protegnuti do vikenda zbog "dodatnog zanimanja militantne grupe za Kapitol od 4. do 6. marta", prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.