NAKON VOJNOG PUČA

Japan poziva snage sigurnosti Mijanmara da zaustave nasilje nad demonstrantima

Broj poginulih sada je premašio 50

Haos na ulicama. Twitter

Fena

5.3.2021

Japan je pozvao snage sigurnosti Mijanmara da zaustave nasilno suzbijanje protesta protiv prošlomjesečnog vojnog puča, nakon što je u srijedu 38 ljudi ubijeno u najsmrtonosnijem danu demonstracija do sada.

"Oštro osuđujemo nastavak upotrebe nasilja nad civilima uprkos ponovljenim pozivima međunarodne zajednice," rekao je u četvrtak na konferenciji za novinare glasnogovornik japanske vlade Katsunobu Kato.




Upotreba sile

Japanski ministar vanjskih poslova Toshimitsu Motegi podijelio je zabrinutost zbog najnovije upotrebe sile od strane mijanmarskih sigurnosnih snaga u telefonskom razgovoru sa svojim indonezijskim kolegom Retnom Marsudijem u četvrtak, što je njihov drugi poziv od puča 1. februara, prenosi agencija Kyodo.


Motegi je rekao da Japan cijeni i pozdravlja napore Udruženja država jugoistočne Azije (ASEAN) da komunicira s Mijanmarom.

Desetočlani blok održao je u utorak ministarsku videokonferenciju po nalogu Indonezije i pozvao na deeskalaciju situacije u Mijanmaru i dijalog radi mirnog rješavanja političke krize nakon puča.

Apel na vojsku

Japan će i dalje snažno apelirati na vojsku da vrati demokratski izabranu vladu i pusti državnu čelnicu Aung San Su Kji i ostale uhapšene u puču, rekao je Motegi u razgovoru s indonezijskim kolegom Marsudijem.

Mijanmarske snage sigurnosti u srijedu su otvorile vatru na demonstrante.

Broj poginulih sada je premašio 50, a više od 1.200 i dalje je u pritvoru, rekla je Christine Schraner Burgener, specijalna izaslanica Ujedinjenih nacija za zemlje jugoistočne Azije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.