ODRŽAT ĆE MISU

Papa Franjo stigao u Irak, uvodi se policijski sat

Želi pozvati na mir na sastancima s političkim i drugim vjerskim vođama

Papa stigao u Irak. Reuters

A. K.

5.3.2021

Papa Franjo stigao je u Irak na svoje prvo međunarodno putovanje od početka pandemije koronavirusa, javlja BBC.

Realizacijom ove posjete pokušat će će umiriti opadanje kršćanske zajednice i poticati međureligijski dijalog, a također će održati misu na stadionu u Irbilu.

Oko 10.000 pripadnika iračkih snaga sigurnosti raspoređeno je kako bi zaštitilo papu, dok se također uvodi danonoćni policijski sat kako bi se ograničilo širenje koronavirusa.

Sretan što putuje

U avionu za Irak, papa je rekao da je sretan što ponovno putuje. Ranije je rekao da irački kršćani ne mogu biti "iznevjereni po drugi put", nakon što je papa Ivan Pavao II otkazao planove za putovanje 1999. godine kada su se razbili razgovori s vladom tadašnjeg predsjednika Sadama Huseina.

Poglavar Rimokatoličke crkve želi ohrabriti progonjene kršćane i pozvati na mir na sastancima s političkim i drugim vjerskim vođama, izvještava BBC-jev Mark Loven (Mark Lowen), koji putuje s njim.

Obraćajući se iračkom narodu u video poruci uoči svog putovanja, papa Franjo rekao je da "dolazi kao hodočasnik, kao pokajnički hodočasnik, moleći od Gospoda oprost i pomirenje nakon godina rata i terorizma".

Uoči posjeta, kršćani koji su pobjegli u Irbil u iračkoj regiji Kurdistan nakon što je IS napao Ninivsku ravnicu na zapadu 2014. godine, pozvali su Papu da im pomogne.

Papin raspored

Zbog sigurnosnih razloga i naglog porasta zaraza koronavirusa, papa će biti ograničeno izložen javnosti, kaže dopisnik BBC-a.

Papa je imao dvije vakcine BioNTech / Pfizer, a njegova će pratnja biti cijepljena, ali postoji bojazan da bi putovanje moglo postati događaj širenja s obzirom na očekivane velike gužve.

U subotu će papa letjeti prema jugu do šijatskog svetog grada Najaf, gdje će posjetiti velikog ajatolaha Ali al-Sistanija. Potom će papa Franjo prisustvovati međureligijskom sastanku na drevnom mjestu Ur, za koje se tradicionalno vjeruje da je rodno mjesto proroka Abrahama.

U nedjelju će otputovati u sjeverni grad Mosul. Na Crkvenom trgu izgovorit će molitvu glasa za žrtve rata s IS-om, u kojem su poginuli deseci hiljdada civila.

Tog popodneva slavit će misu na stadionu u Irbilu, kojoj će moći prisustvovati hiljdade ljudi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.