KORONAVIRUS

Rusija spremna da pošalje 50 miliona vakcina zemljama EU

Da je takav scenario sve bliži ostvarenju svjedoči i činjenica da je Evropska agencija za lijekove već počela procjenu cjepiva

E. M. / Jutarnji.hr

6.3.2021

Vladimir Putin. AGENCIJE

Ruska Federacija mogla bi u narednom periodu da ima odlučujuću ulogu u porazu opakog koronavirusa na tlu Evrope, budući da je predsjednik te zemlje Vladimir Putin najavio kako bi do juna mogao da isporuči čak 50 miliona doza ruske vakcine Sputnjik V na tlo Starog kontinenta.


Problem nabavke

Da je takav scenario sve bliži ostvarenju svjedoči i činjenica da je Evropska agencija za lijekove (EMA) već počela procjenu cjepiva napravljenog u Rusiji, pa se očekuje da će osim Hrvatske, koja je već najavljivala kako je spremna da stavi u promet Sputnjik V, to učiniti i mnoge druge članice EU suočene s problemom nabavke vakcina.

- Nakon odobrenja EMA bit ćemo u mogućnosti da osiguramo cjepivo za 50 miliona Evropljana počevši od juna - saopštio je Kiril Dmitriev, glavni izvršni direktor državnog Ruskog fonda za direktna ulaganja.


Treći val

Međutim, kako navode hrvatski mediji, zvanični Zagreb strahuje da je juni predaleko s obzirom na to da je treći val pandemije već na pragu, pa se očekuje da bi vlasti zemlje naših suseda, iako su članica EU, lako mogle da zaobiđu proceduru EMA i pohrle po rusku vakcinu.

Naime, Jutarnji list otkriva da je namjera Hrvatske bila da, uprkos strogim procedurama Evropske unije, ona ipak nabavi najmanje milion doza Sputnjika V koje bi čekale odobrenje EMA. Međutim, postojao je i plan za slučaj da to odobrenje ne stigne dovoljno brzo, a po kom bi reagovala Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i na osnovu dokumentacije iz Ruske Federacije samostalno dala zeleno svjetlo za upotrebu cepiva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.